Ujevn børsstart i Asia

Shanghais nye skyline etter at Shanghai Tower ble ferdigstilt i 2014.

Shanghais nye skyline etter at Shanghai Tower ble ferdigstilt i 2014. Foto: t.sina.com.cn

Hongkong-børsen startet ukens første dag med en nedtur på 0,3 prosent. I Tokyo var det så vidt Nikkei-indeksen beveget seg, mens de kinesiske børsene åpnet i pluss.

19.10.15 06:24

Markedene var avventende før Kina la frem ferske økonomiske nøkkeltall mandag (se under).

Nikkei-indeksen var så vidt i minus med en nedgang på en halv promille eller 9,02 poeng til 18.282,78 poeng da handelen startet mandag. Da Hongkong-børsen åpnet et par timer senere, var nedgangen noe mer markert der. Hang Seng-indeksen falt 0,3 prosent til 23.003,61 poeng.

Hovedindeksen i Shanghai gikk omtrent like mye opp som Hongkong gikk ned, og indeksen lå på 3.401,63 poeng. Composite-indeksen i Shenzhen steg 0,4 prosent til 1.974,68 poeng mandag formiddag.

Kinas vekst avtar – BNP opp 6,9 prosent

Veksten i Kinas brutto nasjonalprodukt avtok i tredje kvartal. Sammenlignet med samme kvartal året før, har økonomien vokst med 6,9 prosent.

Tallet, som ble offentliggjort av landets statistikkbyrå mandag, var det laveste veksttallet siden 2009. Samtidig var det marginalt bedre enn det mange analytikere hadde ventet. Det var anslått at veksten ville være 6,8 prosent, mot 7 prosent i foregående kvartal.

– Veksten er fortsatt treg, og mange risikofaktorer er ikke avklart ennå, sier ANZ Banking Groups sjeføkonom for regionen, Liu Ligang.

– Vi skal ikke være altfor optimistiske. Kinas økonomiske vekst vil fortsette å avta, sier han og anslår en vekst på 6,4 prosent til neste år.

– Negativt press

Fra juli til september vokste økonomien med 1,8 prosent, ifølge det nasjonale statistikkbyrået.

Mens detaljhandelen økte noe mer enn ventet, lå både investeringer i fast eiendom og industriproduksjonen under forventningene.

En talsmann for statistikkbyrået kaller kvartalsveksten en «svak oppbremsing», men sier økonomien fortsatt er på rett spor.

– Samtidig må vi være klar over at indre og ytre forhold er kompliserte, og det er fortsatt et negativt press på økonomien.

Bekymring

Kinesiske myndigheter har det siste året satt inn en rekke tiltak for å unngå en økonomisk bråbrems. Både renten og kapitalkravet til bankene er senket, sammen med andre tiltak som skal gjøre det lettere for kinesere å låne penger og dermed holde farten i økonomien oppe.

Investorer verden over har vært bekymret for den kinesiske økonomiens helse, spesielt etter en børsnedtur i sommer som fikk ringvirkninger i verdens finansmarkeder.

I fjor endte veksten i den kinesiske økonomien på 7,3 prosent, den laveste veksten siden 1990.

Blandet reaksjon på tallene:

Etter at overnevnte tall ble offentliggjort mandag er reaksjonene blandet på asiatiske børser. Klokken 11.21 lokal tid i Bangkok er status følgende:

Koreas KOSPI: -0,20%
Japans Nikkei 225: -0,27%
Hongkongs Hang Seng: -0,20%
Shanghais Composite: +0,50%
Shenxhens Composite: +0,46%
Singapore Straits Times: -0,30%
Taiwans TAIEX: +0,08%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.