*Nettavisen* Økonomi.

Ukas vin

Her er ukas deilige vintips!

08.04.10 14:33

(SIDE2): Paris Cornas Granit «30» 2007, Frankrike
(# 48493, kr 260) Poeng: 92

Dette er en virkelig hardhaus av en rødvin! Laget av 100 prosent ren Syrah fra det nordlige Rhône - virkelig godt krydret med mørke bær, pepper, et hint av lakris og med en meget god fylde og syre. Helt dyp rød i fargen. God aroma av mørke bær som bjørnebær og blåbær, pepper og fat.

Denne ble anbefalt til Boeuf bourguignon, og smakte rett og slett fortreffelig til den franske gryteretten. Men vinen anbefales også til viltretter, og kan for eksempel være en god påskevin til de litt tyngre kjøttmiddagene.

Drikkes fint nå, men kan oppbevares.

Vinmaker Vincent Paris startet sin vinproduksjon i Cornas, som ligger på vestsiden i det nordlige av Rhône-dalen, på slutten av 90-tallet. Da arvet han vinmarkene av sin bestefar. Også hans berømte vinmakeronkel Robert Michel holder til i Cornas og Saint-Joseph.

Vinhuset Vincent Paris lager to typer Cornas Granit - 30 og 60, hvorav førstvente lages av de yngre vinmarkene. Paris´ vin er ren, og uten bruk av kjemikalier i prosessen.

Les også:Pappvin til påske

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2008, Portugal, Minho
(# 30453, kr 175). Poeng: 91

I boken «Vinens vinnere» spør forfatter Tom Marthinsen om ikke Soalheiro Alvarinho Vinho Verde kan være Portugals beste hvitvin. Det er det naturligvis umulig å fastslå, men at far og sønn, Joâo Antonio og Luis Cerdeira lager en helt fortreffelig vin er hevet over enhver tvil.

2007-årgangen er knallgod, polets nåværende 2008-utgave er vel så behagelig for nese og gane. Smaken er frisk og intens og med lang ettersmak. Fra glasset kan du snuse i deg herlige dufter av sitrus, grunne epler, urter og mineraler. Soalheiro Alvarinho Vinho Verde kan nytes alene, men passer også utmerket til fisk og skalldyr, lyst kjøtt og milde oster.

Området Mihno ligger lengst nordvest i Portugal og er berømte for sin tradisjonelt lette Vinho Verde-vin. Disse vinene har hatt et litt rufsete rykte, men vinskaperne i området har ettertrykkelig reist kjerringa de siste årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.