Ukens børsrakett og Spetalen-aksje til topps på Oslo Børs

Oslo Børs falt moderat på ukens siste dag. Mer fart var det i børskometen Next Biometrics.

Oslo Børs falt moderat på ukens siste dag. Mer fart var det i børskometen Next Biometrics. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Jeg har nesten ikke sett maken.

Oslo Børs falt moderat på ukens siste dag.

Ved stengetid fredag var hovedindeksen ned 0,17 prosent til 614,02 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 var opp 0,5 prosent.

Mer fart var det i børskometen Next Biometrics, som steg nye 21 prosent, og aksjen til det Øystein Stray Spetalen-dominerte Nickel Montain Group, som steg hele 161 prosent på nyheten om oppkjøp av et spansk inkassoselskap.

Les mer: Spetalen satser på inkasso i Spania

Den siste uken er aksjen til Next Biometrics, et selskap som fortsatt har til gode å vise nevneverdige inntekter i regnskapene, opp hele 254 prosent.

Svenske bjellesauer
Den voldsomme børsoppgangen i Next, som tilbyr sensorer for fingeravtrykksautentisering, startet forrige fredag, etter at selskapet sikret finansiering gjennom en rettet emisjon mot investeringsselskapet Greenbridge Partners, eid av de svenske investorene Melker Schörling og Ola Rollén.

Schörling er ifølge Reuters en av Sveriges mest prominente investorer med store eierandeler i IT-selskapet Hexagon, låsprodusenten Assa Abloy og sikkerhetsselskapet Securitas. Rollén har på sin side eierandel i Fingerprint Cards, et svensk biometriselskap i samme bransje som Next, som har steget hele 800 prosent på Stockholm-børsen i år.

Den voldsomme interessen som er blitt vekket synes i listen over de mest omsatte aksjene. I Next, som nå har en markedsverdi på 1,9 milliarder kroner, skiftet aksjer verdt 356 millioner kroner hender fredag. Kun Statoil var mer omsatt.

Fakta

Next Biometrics

- Kjempespennende selskap
- Det er et kjempespennende selskap og kursoppgangen har vært ganske formidabel, sier analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

- Vi sendte ut en analyse tidligere i uken, med kjøpsanbefaling og kursmål 125 kroner. Det har skjedd litt siden den gang, så vi må gjøre en ny vurdering.

Mens Fingerprint Cards er en av vinnerne på Stockholm-børsen har også det norske biometriselskapet Idex sett kursen stige kraftig.

- Fingerprint Cards og Idex fokuserer sterkt på smarttelefonmarkedet. Next har tidligere kommunisert at det er et marked som er av interesse, men de har nok posisjonert seg mer og mer for, og kommuniserer i økende grad, at markedet rundt smarttelefoner er av aller størst interesse, som for eksempel notebooks og tablets, sier Nordahl.

- Folk byr hverandre opp
Også hos nettmegleren Nordnets kunder er det ekstraordinær stor interesse for aksjen. Denne uken er aksjen mest nettokjøpt blant Nordnet-kundene og også mest handlet. Rundt lunsjtider fredag var nesten halvparten av Nordnet-kundenes handel i Next.

- Jeg har nesten ikke sett maken, tror jeg. Her har det vært et voldsomt løft, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

- Mitt råd, når det gjelder all trading, men spesielt med små selskaper som beveger seg fort, er å være bevisst den risikoen man tar og at man har god risikokontroll. Aksjen kan like gjerne stå i en annen kurs på mandag. Aksjen har steget ekstra mye fordi det er lite utbud av aksjer. Folk byr hverandre opp, sier investeringsøkonomen, som legger til:

- Det spennende med teknologi er at ting kan komme fra ingenting å bli stort. Det er mer drevet av forskning og utvikling, og akkurat nå er biometri i vinden innen teknologi, sier Strøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.