NA24.no

Uklart farvann for cruisekjempe

Oljeprisen skaper hodebry for Royal Caribbean Cruises.

Royal Caribbean Cruise Lines la sent mandag kveld frem sitt resultat for andre kvartal. Aksjemarkedet svarer med å sende aksjekursen ned etter resultatfremleggelsen.

NA24 - din næringslivsavis

Crusiegiganten Royal Caribbean Cruise Lines fikk et resultat i årets andre kvartal på 84,75 millioner dollar. Det tilsvarer 0,40 dollar per aksje og er en nedgang fra 128,7 millioner dollar eller 0,60 dollar per aksje i samme periode i fjor. Driftsresultatet falt til 169 millioner dollar i årets andre kvartal fra 200,9 millioner dollar i andre kvartal 2009.

Analytikerne ventet et nettoresultat på 85 millioner dollar, viser estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans. Det tilsvarer 0,40 dollar per aksje. Driftsresultatet var ventet å havne på 165 millioner dollar. Driftsinntektene var ventet å havne på 1.585 millioner dollar.

Fasiten viser at driftsinntektene til cruiserederiet havnet på 1.583,8 millioner dollar. Det er bedre enn 1.481,3 millioner dollar som selskapet fikk inn i andre kvartal i fjor.

Guider lavere
RCCL venter å legge frem et resultat per aksje på mellom 1,65 og 1,70 dollar per aksje for tredje kvartal, gitt dagens oljepriser. Når hele 2008 er oppsummert venter de at resultatet vil ligge på mellom 2,55 og 2,65 dollar per aksje. Det gjelder med dagens drivstoffpriser.

For tredje kvartal har cruiserederiet regnet seg frem til at drivstoffkostnadene vil ligge på 224 millioner og 772 millioner dollar i henholdsvis tredje kvartal og 2008.

Analytikernes forventninger ligger på 2,69 dollar i resultat per aksje.

Oljeprisen skaper bekymring
- Vi fortsetter å se med bekymring på både den høye oljeprisen og svekkelsen i økonomen. Mens vi ikke kan løse de høye oljeprisene, er vi takknemlige, bortsett fra oljeprisen, at vår virksomhet fortsetter å gjøre omtrent eller bedre enn forventningene til tross for økonomien, kommenterer konsernsjef Richard D. Fain og mener at de ikke er så presset av nedgangen i økonomien som enkelte venter.

- Vi tror dette skyldes flere faktorer, inkludert styrkingen av våre merkevarer, suksessen med våre nyeste skip, verdien av cruise for konsumentene og våre gjennomslag i nye globale markeder, sier Fain.

Netto cruisekostnader per tilgjengelige passasjercruisedøgn steg med 6,7 prosent i andre kvartal. Det er lavere enn tidligere guiding på 7 til 8 prosent. Hvis drivstoffkostnadene utelates økte kostnadene med 2 prosent mot tidligere guiding på mellom 3 og 4 prosent.

For tredje kvartal venter de at netto cruisekostnader per tilgjengelige passasjercruisedøgn vil øke med 10 prosent og 1 til 2 prosent hvis drivstoffkostnadene ekskluderes. Tilsvarende for hele 2008 er en økning på mellom 6 til 7 prosent og rundt 1 prosent uten drivstoffkostnadene.

Skal kutte kostnader
Cruiserederiet har iverksatt et kostnadsspareprogram for å møte utfordringene de høye drivstoffprisene byr på. Dette skal gi årlige besparelser på 125 millioner dollar. Det innebærer at rundt 400 stillinger skal kuttes og vil påføre restruktureringskostnader på 15 millioner dollar eller rundt 0,07 dollar per aksje i tredje kvartal.

Netto yielden ble forbedret med 1 prosent i andre kvartal, og er ventet å øke med rundt 2 prosent i tredje kvartal og mellom 3 og 4 prosent for hele 2008.

RCL-aksjen faller 3,43 prosent til 112,50 kroner tirsdag ettermiddag.

Følg aksjekursen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere