NA24.no

Uklart om Baksaas blir innkalt til VimpelCom-høring

Telenor eier 33 prosent av VimpelCom. Telenorsjef Jon Baksaas har tidligere påberopt seg taushetsplikt som styremedlem i VimpelCom. Mandag trakk han seg imidlertid fra styret med umiddelbar virkning.
Telenor eier 33 prosent av VimpelCom. Telenorsjef Jon Baksaas har tidligere påberopt seg taushetsplikt som styremedlem i VimpelCom. Mandag trakk han seg imidlertid fra styret med umiddelbar virkning. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke bestemt seg for om den vil kalle inn Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til høringen om korrupsjonsmistankene i VimpelCom-saken.

Men trolig må både nåværende næringsminister Monica Mæland (H) og hennes forgjenger Trond Giske (Ap), samt Telenors styreformann Svein Aaser svare på spørsmål om Telenors befatning med usbekiske telelisenser i en åpen høring i Stortinget, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Datoen for høringen eller om Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas skal innkalles, blir trolig ikke klart før neste uke, sier Kolberg. Selv er han i tvil om Baksaas bør møte.

– Dette har vi ikke tatt endelig standpunkt til ennå. Det er først og fremst styret og styreformannen som er regjeringens og Stortingets anliggende, sier Kolberg.

Ikke forstyrre politiet

Også Michael Tetzschner (H) mener det er for tidlig å ta stilling til om Telenor-sjefen skal innkalles.

– Vi er opptatt av at det kontrollkomiteen nå gjør, ikke skal forstyrre politiets etterforskning mot VimpelCom. Vi må forholde oss til faktaene etter hvert som de blir kartlagt, sier Tetzschner til NTB.

Han tror ikke det blir noen høring før til neste år.

– Hvis det viser seg at VimpelCom har vært involvert i korrupsjon, så må vi selvfølgelig se om dette er noe Telenor indirekte har bidratt til. Da kan det bli aktuelt å innkalle Baksaas. Men vi er ikke der ennå, sier han.

Han mener det er viktigere å kaste lys over hvilken kommunikasjon det har vært mellom næringsministeren og eieravdelingen i Næringsdepartementet og i hvilken grad det har vært gitt klare signaler om nulltoleranse for korrupsjon.

– Det gir jo et sterkt ansvar når Staten har en dominerende posisjon i Telenor, sier Tetzschner.

– Unaturlig

Andre partier har en annen oppfatning.

– Vi mener det er unaturlig at Baksaas ikke skal være til stede, sier komiteens nestleder Abid Raja (V) til NTB.

Korrupsjonsmistankene mot delvis Telenor-eide VimpelCom fikk nytt liv etter at Klassekampen publiserte dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant som betaling for telelisenser.

Takilant eies av Gayene Avkayan, som er en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til selskapet.

Telenor eier 33 prosent av VimpelCom. Baksaas har tidligere påberopt seg taushetsplikt som styremedlem i VimpelCom. Mandag trakk han seg imidlertid fra styret med umiddelbar virkning. (©NTB)
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere