NA24.no

Ukraina advarer Russland

Sist oppdatert:
Kan nekte russiske krigsskip å returnere til basen. Georgia beskylder Russland for blokade.

Russiske krigsskip har ankommet svartehavskysten utenfor Georgia for å hindre leveranser av våpen og militært utstyr til landet, ifølge Reuters.

- Marinen har ordre om å ikke tillate leveranser av våpen og militært materiell til Georgia via sjøveien, sier en kilde i marinen til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Missilkrysseren «Moskva», destroyeren «Smetlivy» og støtteskip skal ha ankommet området søndag morgen.

Georgias myndigheter beskylder nå russerne for å blokkere havnebyen Poti.

- Russiske krigsskip har blokkert den største georgiske havnen, Poti, tre skip med drivstoff og korn har blitt nektet adgang av russerne, sier en representant for Georgias sikkerhetsråd.

- Jeg vet ingenting om noen plan om blokade, at skip blir stoppet og gjennomsøkt betyr ikke at det er en blokade, sier Russlands viseutenriksminister Grigory Karasin søndag.

Utestengelse
Den russiske Svartehavsflåten har base i den ukrainske havnebyen Sevastopol. Nå sier ukrainske myndigheter at de kan komme til å stenge de russiske skipene ute.

- Ukraina forbeholder seg retten til å nekte krigsskip og andre fartøy som tar del i konflikten med Georgia i å returnere til ukrainsk territorium før konflikten er løst, heter det i en uttalelse fra Ukrainas utenriksdepartement, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Russlands utenriksdepartement har tidligere sagt at Ukraina er delvis skyld i konflikten da landet tidligere skal ha levert våpen til Georgia.

Tilbaketrekning
Samtidig sier russiske militære at georgiske styrker skal ha startet tilbaketrekning av styrker fra Tskhinvali i Sør-Ossetia. Tidligere i dag sa georgiske myndigheter at de hadde trukket seg helt ut av Sør-Ossetia, noe russiske militære benektet.

Bombet flyplass
Russiske fly bombet en militær flyplass utenfor Georgias hovedstad tidlig søndag, ingen skal ha blitt skadet i angrepet. På flyplassen ligger en fabrikk som produserer kampfly. Samtidig hevder georgiske myndigheter at Russland har satt i land 4000 tropper via sjøveien i Abkhazia, en annen utbryterregion i Georgia som i likhet med Sør-Ossetia i praksis har vært uavhengig siden 1992 selv om heller ikke dette området er internasjonalt anerkjent som uavhengig.

- Vi er spesielt bekymret for at det kan se ut som konflikten kan spre seg fra Sør-Ossetia til Abkhazia, sier en FN-diplomat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere