NA24.no

Ukraina: Gassleveransene stoppet

Europa og Ukraina frykter for gassleveransene etter at Russlands betalingsfrist til ukrainerne utløp mandag morgen.
Europa og Ukraina frykter for gassleveransene etter at Russlands betalingsfrist til ukrainerne utløp mandag morgen. Foto: Gleb Garanich (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Gassen flyter fortsatt til EU, men Russland har stengt krana til Ukraina og skapt ny frykt for leveringssikkerheten i Europa.

– Gassleveransene til Ukraina er redusert til null. Den mengden som sendes, er bare i transitt til europeiske stater, sier Ukrainas energiminister Jurij Prodan.

Mandag blusset en gammel energikonflikt opp igjen for fullt mellom Russland og Ukraina. Den russiske statsgiganten Gazprom krever forhåndsbetalt for leveransene etter at ukrainske myndigheter ikke innfridde Russlands gjeldskrav i tide.

I Vest sitter et nervøst EU. Unionen får en tredel av gassimporten sin fra Russland, og rundt halvparten av den går via Ukraina.

Russlands begrensninger i tilførselen kan presse prisene opp igjen, tror eksperter.

– Et slikt avbrudd vil kunne skape uro i markedet og frykt for leveringssikkerheten, sier LO-økonom Eystein Gjelsvik til NTB.

Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets tror ikke leveringsstoppen vil vare særlig lenge. Men senioranalytikeren viser ifølge E24 til at gassprisen økte 10 prosent da Russland annekterte ukrainske Krim.

Tror på løsning

EU-kommisjonen har prøvd å mekle i gasskonflikten og var mandag”overbevist om at en løsning fortsatt er mulig».

EUs energikommissær Günther Oettinger regner videre med at Russland innfrir kontraktene sine med EU-land. Han sier seg også trygg på at ukrainske gasslagre er store nok til å unngå forstyrrelser i transitten til Europa med det første. Sommeren er ikke høysesong for fyring.

Men Oettinger frykter det kan bli problemer til vinteren.

– De neste ukene vil ikke blir noe problem, vi vil motta våre gassmengder. Men vi kan få problemer med en kald vinter, sier han.

Svært spent

Gasskonflikten tilspisser seg i en svært spent situasjon i regionen. Etter at Ukraina har opplevd å få halvøya Krim annektert av russerne, kjemper nå prorussiske krefter mot ukrainske styrker øst i landet.

Begge parter tar nå gasskrigen til Stockholm og til voldgiftsdomstolen ved handelskammeret i den svenske hovedstaden.

Russland krever 4,5 milliarder dollar i gjeldsbetaling fra Ukraina, mens ukrainerne krever 6 milliarder dollar tilbakebetalt for tidligere «overpris».

Politisk våpen

Landene er heller ikke enige om hva prisen skal bli på fremtidige leveranser, og et EU-kompromiss ble avvist i helga.

– Ukrainas holdning kan sammenlignes med utpressing, hevder Gazprom-sjef Aleksej Miller, mens ledelsen i Kiev anklager Russland for å bruke gassprisen som politisk våpen.

– Det handler ikke om gass. Det er en generell russisk plan for å ødelegge Ukraina, mener statsminister Arsenij Jatsenjuk etter at prisen tidligere er blitt satt opp og ned i takt med den politiske utviklingen i Ukraina.

Styrker Norge

Avhengigheten av russisk gass har fått fart i europeernes arbeid med å spre energiforsyningene sine.

– Det gjør det aktuelt med andre leverandører for europeiske gasskjøpere. Isolert sett styrker det Norge som leverandør, men det kan samtidig være negativt for å velge gass som energikilde, sier Gjelsvik.

– Samtidig har Russland veldig sterke interesser i ikke å ramme Europa som tredjepart. Russland vil derfor anstrenge seg for å løse konflikten, sier LO-økonomen. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere