NA24.no

Illustrasjonsbilde: En arbeider skrur på en ventil på et gassanlegg nær Striy vest i Ukraina.
Illustrasjonsbilde: En arbeider skrur på en ventil på et gassanlegg nær Striy vest i Ukraina. Foto: Gleb Garanich (Reuters)

Ukraina med fiks vri på gass-saken

Vil kjøpe tilbake russisk gass fra Europa.

Ukraina sender i dag en delegasjon til Budapest for å forhandle om kjøp av russisk gass, til protester fra Russland som mener at et slikt videresalg vil være ulovlig.

– Europeiske selskap er rede til å forsyne Ukraina med gass. De har tilbudt oss gass til en god pris på 320 dollar per 1.000 kubikkmeter, opplyser sjefen for det statelige ukrainske gasselskapet Naftogaz, Andrij Kobolev.

Ifølge Kobolev har Naftogaz alt inngått avtale med tyske RWE og franske Gaz de France.

– Vi har også fått tilbud fra andre tilsvarende store selskap, sier han.

Russiske Gazprom, som mandag stengte gasstilførselen til Ukraina som følge av ubetalte regninger, protesterer.

Europeiske selskap har ikke lov til å gjøre dette, sier en talsmann for Gazprom til RIA Novosti.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har tidligere truet med å kjøpe gass fra Polen, Ungarn og Slovakia for å dekke opp for tapet av russisk gass som tidligere utgjorde rundt halvparten av landets import.

Bakgrunnen for den siste gasstriden mellom Russland og Ukraina, er at russerne økte gassprisen fra 268 til 485 dollar per 1.000 kubikkmeter etter at landets Moskva-vennlige president Viktor Janukovitsj ble avsatt.

Etter uker med forhandlinger har Ukraina prutet ned prisen til 385 dollar, noe landet fortsatt mener er for høyt. Russland fastholder at det er deres siste tilbud, og krever samtidig at Ukraina betaler gassgjelden på 4,5 milliarder dollar.

Ukrainerne krever på sin side at Russland betaler dem 6 milliarder dollar, som de hevder å ha betalt som «overpris» på russisk gass. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere