NA24.no

Ukrainsk knute på tråden

Foto: ALEXANDER PROKOPENKO (AFP)
Sist oppdatert:
Ukraina sliter voldsomt økonomisk. Det bekymrer makteliten i Moskva.

Verdensbanken har nedgradert sine økonomiske prognoser for Ukraina ytterligere og spår nå at den ukrainske økonomien vil skrumpe inn med 15 prosent i å, melder BBC.

NA24 – din næringslivsavis

I april uttalte banken at den trodde den ukrainske økonomien ville krympe med 9 prosent i 2009. Dette var for øvrig igjen en nedgradering fra den opprinnelige prognosen på et fall på rundt 4 prosent.

Bakgrunnen er at den globale økonomiske nedgangen har redusert metallprisene på verdensbørsene, og Ukraina er svært avhengig av eksportinntektene som denne sektoren genererer.

Denne begrensede tungindustrien er følgelig veldig sårbar når utenlandsk etterspørsel bremser, og således blir hele økonomien skadelidende.

Verdensbanken spår likevel en gradvis bedring i løpet av 2010.

-Situasjonen har forverret seg i det siste og har nå fått alvorlige konsekvenser for den offentlig økonomien, sier sjefsøkonom Ruslan Piontkivski i Verdensbanken, ifølge BBC.

-Fall i bruttonasjonalproduktet har ført til en reduksjon i inntekter, uten at det kommer til å skje en revidering på utgiftssiden. Dette øker risikoen for budsjettunderskudd, antyder han.

Ukrainas budsjettunderskudd er ventet å være 6,5 prosent av BNP i år, og 4,2 prosent for 2009.

Resesjonsuroen i landet har også bidratt til å forverre de diplomatiske problemene med storebror Russland. Myndighetene i Moskva er nemlig bekymret for Ukrainernes evne til å betale tilbake den betydelige gjelden som landet har pådratt seg gjennom kjøp av gass.

Tvisten i januar mellom de to søskenlandene forårsaket kraftige spenninger i hele Europa. Ukraina er nemlig et meget viktig transittland for gass til eurosonen.

Fredag vil EU holde forhandlinger med Kiev, Moskva og internasjonale långivere for å forsøke å hindre en gjentagelse av krisen, melder BBC.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere