NA24.no

(Rønningen Ski)

Ulf er eneste nordmann som lager ski

Sist oppdatert:
- Det går ganske bra, sier Ulf Rønningen.

Da Ulf Rønning tok over familiebedriften i 1965 var det 25 skifabrikker rundt om i Norge. Med årene har en etter en flyttet produksjonen til utlandet.

Den eneste nordmannen som ikke har krysset landegrensen med sin fabrikk er Ulf Rønning, som står bak Rønning Ski.

Sammen med sønnen Jonas Rønning driver han Norges eneste treskifabrikk.

- Det går ganske bra. Vi er totalt tre mann som jobber så mye vi klarer, sier Ulf Rønningen til Nettavisen NA24.

- Dyrt i Norge
Selv om det går bra for Rønning Ski er kostnadsnivået i Norge svært høyt. Rønning har troen.

- Det er dyrt å holde produksjonen i Norge, men vi har klart det hittil og det ser ut som vi skal fortsette med det, sier Rønning.

Siden 1936 har de holdt til på Skotterrud i Eidskog kommune, lengst sør i Hedmark.

- Å flytte produksjonen utenlands er ikke noe tema. Det blir enten å være her i Norge eller ikke noe produksjon i det hele tatt, sier Rønning.

Rønning Ski er en liten fabrikk i forhold til de mange stor konkurrentene som produserer utenlands. Med lange tradisjoner til grunn er det kvaliteten som gjør at Rønning Ski skiller seg ut på markedet og går i pluss.

- Vi må bare ha de kostnadene som er i Norge, men det går rundt. Foreløpig har vi ikke hatt røde tall i det hele tatt og det tror vi kommer til å fortsette, sier Rønningen.

I 2011 produserte Rønning treski til Roy Morrish og Conor McLaughlin som skulle representere Irland i langrennsløypa under VM i Holmenkollen.

Madshus skal også ha noe av sin skiproduksjon på Biri i Norge, men i 1988 ble Madshus kjøpt opp av det amerikanske selskapet K2 Sports Inc. Derfor er Rønning den eneste skifabrikken i Norge med norske eiere.

- Min far og Madshus var nabofabrikker på Gjøvik. Noen av de første skiene han laget er tydelig inspirert av Madshus, sier Rønning.

Falt ut av markedet
Åsnes er et annet norsk selskap som tidligere produserte ski i Norge, et selskap som ikke klarte å holde oppe med det høye kostnadsnivået i Norge.

I 2008 måtte fabrikken løses opp og mesteparten ble flyttet til Sverige.

- Det er det en sammensatt forklaring på. Hoved årsaken var at det ikke var lønnsomt å ha fabrikken i Norge. Samtidig var fabrikken lokalisert på Sraumsnes hvor det var veldig vanskelig å få tilgang til arbeidskraft. Så det var økonomisk betinget, sier Frank Juklestad i Åsnes.

Helt siden 1922 har den tradisjonsrike fabrikken holdt til på Sraumsnes. Til slutt strakk ikke pengene lenger til, men Juklestad tror ikke det er umulig å produsere ski i Norge.

- Det er ikke umulig, men det er vanskelig å produsere og være relatert til pris, med den kundestrukturen som er i Norge, sier Juklestad.

Han forteller at nå produserer Åsnes de tre dyreste typene ski i Åre, Sverige. De øvrige produktene produseres på en fabrikk i Tsjekkia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere