*Nettavisen* Økonomi.

Ulykke kostet 50 mill.

Yara tapte produksjon og fikk store ødeleggelser etter en alvorlig hendelse.

14.01.09 14:50

Eksplosjon og brann ved Yaras fabrikk på Herøya i desember gjorde skader for 50 millioner kroner. I tillegg kommer bortfall av produksjonskapasitet på 110.000 tonn NPK og 40.000 tonn kalksalpeter.

NA24 - din næringslivsavis

De 50 millionene knyttes til reparasjon av bygninger og samt utskifting av tank og kabler.

Et utvalg som består av fem personer har gransket eksplosjonen. Fabrikken ble stengt tre dager før hendelsen, men en ventil som lakk sørget for stigende temperaturer og vanndamp. Det ga igjen en kjemisk reaksjon med sterk gassutvikling og at tanken revnet.

- Høy temperatur og lav pH i tanken resulterte i gassdannelse og overtrykk. Etter eksplosjonen brøt det ut brann i elektriske kabler og en blanding av olje og voks fra en nærliggende tank, sier fabrikksjef Jan Petter Fossum.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fem personer måtte ha medisinsk tilsyn etter hendelsen og alle i området ble evakuert. Manglende kunnskaper og utilstrekkelige standarder gjorde at eksplosjonen kunne oppstå.

- Yaras ledelse tar dette svært alvorlig og utnevnte et utvalg av spesialister til å granske hendelsen. Granskningen fant svakheter ved teknisk design så vel som i operative prosedyrer. Fabrikken har nå blitt modifisert fullt i henhold til anbefalingene fra granskningen og ble startet opp igjen 10. januar, sier Fossum.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Annonsebilag