NA24.no

Uncle Sam reddet dagen

Foto: HO
Sist oppdatert:
Gode makrotall og sterk børsstart i USA snudde minus til pluss på Oslo Børs.

Det så lenge stygt ut på Oslo Børs torsdag. På det verste vare børsen ned nær 2 prosent. Men så kom det drahjelp fra USA, i form av gode makrotall og påfølgende solid aksjeoppgang på Wall Street.

Til slutt endte hovedindeksen opp 0,34 prosent til 337,22 poeng.

Det var likevel et blandet bilde for tungvekterne på børsen. Den tyngste av dem alle, Statoil, endte opp marginale 0,1 prosent til 139 kroner. REC trakk solid opp, med 7,2 prosent til 36 kroner. RCL steg 3,8 prosent til 121 kroner. Telenor klarte 1,5 prosent økning til 75,60. I motsatt ende finner vi for eksempel Kongsberg Gruppen, som falt 2,5 prosent til 77 kroner. Yara falt 1,3 prsoent til 192,40, DnB Nor endte 0,8 prosent ned til 66,70 kroner.

Oljeprisen, som har vært sterk de siste dagene, viser torsdag ingen klar retning, og Brent-olje handles rundt 78,50 dollar fatet.

Godt nytt fra USA
Klokken 14.30 norsk tid ble flere nøkkeltall lagt frem i USA. Det bidro til et løft også på Oslo Børs.

Produktiviteten utenfor jordbruket i USA steg med 9,5 prosent i tredje kvartal. Det viser oppdaterte tall fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Produktiviteten økte langt mer enn hva markedet hadde forventet på forhånd. Økonomene lå inne med et anslag der veksten var beregnet til syv prosent, viser estimater fra Dow Jones Newswires.

Les mer: Det største på seks år

Torsdag ble også de ukentlige ledighetstallene offentliggjort i USA.

Antall førstegangssøkere til dagpenger i USA falt med 20.000 til 512.000 personer i forrige uke. Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er noe bedre enn markedets forventninger. Økonomene forventet at antallet nye søkere til dagpenger ville ende på 523.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Les mer: Færre søkte om dagpenger

Positivt for SAS
Flere selskaper på Oslo Børs steg på positive resultatrapporter torsdag.

Ett av dem er flyselskapet SAS, som lenge har arbeidet med å få bukt med overkapasitet, økonomisk nedgangskonjunktur og kranglevorne fagforeninger.

Torsdag la selskapet frem overraskende gode resultater for tredje kvartal, med et resultat før skatt på 114 millioner svenske kroner. Dette var bedre enn 110 millioner svenske kroner i fjor, og langt bedre enn ventede minus 403 millioner svenske kroner. Omsetningen til selskapet falt imidlertid tilbake 16,6 prosent til 11.076 millioner kroner. Årsaken til inntektsfallet er fra nedgangen i antalle passasjerer med 14,7 prosent til 6,2 millioner passasjerer i det tredje kvartalet.

Les mer:SAS overrasker

Driftsresultatet (EBIT) til SAS var bedre enn ventet i kvartalet, og endte på 259 millioner svenske kroner. Ifølge Reuters var det her ventet minus 245 millioner svenske kroner. Nettoresultatet endte på 152 millioner kroner, noe som var langt bedre enn katastroferesultatet på minus 1.986 millioner svenske kroner i samme periode i fjor.

SAS lettet på børsen, og aksjen endte opp 9,6 prosent til 3,78 kroner. Konkurrenten Norwegian steg 3,2 prosent til 161 kroner.

Skogen i medvind
Papirkonsernet Norske Skog er sammen med SAS et selskap som har hatt voldsomme nedturer.

Torsdag møtes selskapets presentasjon av tredjekvartalsrapporten positivt på Oslo Børs, til tross for selskapets mange utfordringer. I siste kvartal har selskapet tatt en nedskrivning på over 1 milliard kroner av sine eiendeler. Ellers leverer selskapet positive resultater fra driften etter store kostnadskutt, men inntektene skuffer i kvartalet.

Norske Skog fikk et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 642 millioner kroner av en omsetning på 5.033 millioner kroner i kvartalet. I samme kvartal i fjor var EBITDA-resultatet på 712 millioner kroner av en omsetning på 6.317 millioner kroner. På forhånd ventet analytikerne, ifølge TDN Finans, at EBITDA-resultatet ville ende på 627 millioner kroner og at inntektene ville ende på 5.296 millioner kroner.

Det rene driftsresultatet endte på minus 872 millioner kroner i kvartalet, mens det var ventet minus 887 millioner kroner. Nettoresultatet endte på minus 418 millioner kroner i kvartalet, mot ventede minus 226 millioner kroner.

Norske Skog steg 13,7 prosent til 10,40 kroner.

Les mer: Norske Skog sliter tungt

Tvillinger falt
De Fred. Olsen-dominerte tvillingselskapene Ganger Rolf og Bonheur kom med kvartalstall, som ikke ble helt godt mottatt. Ganger Rolf falt 5,5 prosent til 154 kroner, Bonheur 3,4 prosent til 170 kroner.

Les mer: Nedgang for Mor og Datter Olsen

Veien går oppover
Entreprenørselskapet Veidekke la frem kvartalstall som viste nedgang i omsetning og resultat fra samme kvartal i fjor: Men resultatfallet var lite, og ordrereserven øker. Aksjen endte opp 6 prosent til 46 kroner.

Les mer: Nedgang for Veidekke

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere