NA24.no

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Underskuddet vokser

Regjeringen ser likevel lysere på situasjonen i norsk økonomi enn tidligere.

For statsbudsjettet for 2010 tvinges regjeringen nok en gang på å bryte handlingsregelen. Selv om statsminister Jens Stoltenberg innført denne regelen i 2001 så bryter de den for andre år på rad.

– Den internasjonale finanskrisen og tilbakeslaget i verdensøkonomien har stilt norsk økonomi overfor store utfordringer, heter det i statsbudsjettet.

I forkant var rådene fra økonomene at regjeringen burde være forsiktige med å bruke for mye oljepenger og de fleste trodde på et mer nøytralt budsjett. Slik ble det ikke siden regjeringen mener at veksten i norske økonomi tillater et økt bruk av penger.

– Regjeringen har derfor funnet det riktig å legge opp til et svakt ekspansivt budsjett for 2010, begrunner de.

Underskuddet vokser
Underskuddet korrigert for oljeinntekter vil ligge på 153,8 milliarder kroner i 2010, ifølge finansdepartementets egne beregninger. Det er en økning fra 1,3 milliarder kroner i underskudd i 2007. Veksten i underskuddet vil dermed ligge på 11.700 prosent. For å dekke opp for dette underskuddet vil regjeringen bruke oljepengene og avvike handlingsregelen med 44,6 milliarder kroner.

I 2008 lå underskuddet på statsbudsjettet på 11,8 milliarder kroner, mens det for 2009 er anslått til å ligge på 118,1 milliarder kroner. Det strukturelle oljekorrigerte underskuddet er ventet å vokse med 14,6 milliarder kroner til 148,5 milliarder kroner. Den foreslåtte økningen i bruken av oljeinntekter i 2010 tilsvarer om lag 0,5 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge.

Finansdepartementet beskriver handlingsregelen slik.

«Handlingsregelen for budsjettpolitikken er en plan for en gradvis økning i bruken av oljeinntekter, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning – anslått til fire prosent – av fondskapitalen ved inngangen til året. Samtidig åpnes det for at bruken av petroleumsinntekter det enkelte år kan avvike fra fire prosentbanen, for å bidra til å jevne ut svingninger i økonomien».

– Finanskrisen og det kraftige internasjonale tilbakeslaget har gjort det nødvendig å benytte denne handlefriheten, slik at finanspolitikken har kunnet bidra til å stabilisere utviklingen i norsk økonomi, heter det i statsbudsjettet.

Noe lysere utvikling
Beregninger fra Finansdepartementet viser at regjeringen ser at bruttonasjonalprodukt vil falle med 2,1 prosent i år, men at det vil være en vekst på 1,3 prosent allerede i 2010. Dette er en forverring i forhold til anslagene de kom med i forbindelse med fremleggelse av revidert statsbudsjett i våres. Da la de til grunn et fall i bruttonasjonalproduktet på 1,9 prosent.

Endringene i synet er mer blandet for Fastlands-Norge der bruttonasjonalproduktet er forventet å falle med 1,1 prosent i 2009 og stige med 2,1 prosent i 2010. De tidligere anslagene var på henholdsvis et fall på én prosent for i år og en vekst på 0,75 prosent i 2010.

– Løpende statistikk viser at aktiviteten i norsk økonomi nå er på vei opp, og oppgangen ser ut til å kunne komme noe raskere enn lagt til grunn i Revidert nasjonalbudsjett 2009. Husholdningenes etterspørsel øker, og oljeinvesteringene har utviklet seg sterkere enn ventet. Samtidig kan oppgangen i veksten internasjonalt bidra til at eksporten tar seg raskere opp enn tidligere lagt til grunn, skriver regjeringen i sin redegjørelse.

Driftsbalansen vil ligge på 12 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2009 og på 12,2 prosent i 2010.

Ikke fullt så mange ledige
Beregningene viser at regjeringen venter at sysselsettingen vil falle med 0,4 prosent både i år og til neste år. Til sammenligning økte sysselsettingen med 3,1 prosent i 2008. Samtidig nedjusterer de anslaget for arbeidsledighetsraten til 3,2 prosent for 2009 og 3,7 prosent i 2010. I 2008 lå arbeidsledighetsraten på 2,6 prosent.

I forbindelse med fremleggelsen av revidert statsbudsjett for 2009 lå de samme anslagene for fallet i sysselsettingen på én prosent for 2009 og på 1,5 prosent for 2010. Samtidig anslo de da at arbeidsledigheten ville vokse til 3,75 prosent for inneværende år og til 4,75 prosent for 2010.

– Etter at sysselsettingen i fastlandsøkonomien gikk noe ned mot slutten av 2008 og inn i 2009, har den holdt seg relativt stabil de siste månedene. Samtidig har arbeidsledigheten ligget på i overkant av 3 prosent av arbeidsstyrken, skriver regjeringen.

Regjeringen beholder anslaget for en årslønnsvekst på fire prosent i år, og mener at lønnsveksten vil falle til 3,5 prosent i 2010. De venter at konsumprisindeksen vil ligge på 1,75 prosent i både 2009 og 2010, og at inflasjonen målt ved kjernekonsumprisindeksen (KPI-JAE) vil ligge på 2,5 prosent i inneværende år og gå ned til 1,5 prosent i 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere