- Jeg ser greia at mye av pengene som går til julegaver er sløseri, sier Oline Folde (18) til Nettavisen. Sammen med kjæresten Martin Swigom er hun ute og shopper uken før jul.

Hver fjerde nordmann, tilsvarende 1,2 millioner nordmenn, innrømmer at de sløser i julen. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført for Danske Bank.

- At én av fire sløser, tenker jeg er mye. I tillegg er det nok mange som sløser uten at de vil innrømme det selv, så tallene kan fort være enda høyere, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank til Nettavisen.

Les også: Tregere start på julehandelen

Mest på gaver

Det er spesielt én ting som nordmenn sier de at sløser mye på i julen, nemlig gaver.

Hele 56 prosent av de spurte innrømmer at de sløser med julevarer, enten ved at de kjøper for mange gaver (26 prosent) eller for dyre (30 prosent). 31 prosent oppgir dessuten at de sløser med julemat og drikke (31 prosent).

Motzfeldt er ikke overrasket over at det er i stor grad er gaver det sløses mest med.

Les også: Rekord i bruk av betalingskort under Black Friday

- Jeg mistenker at mange er sent ute og bare handler det første og beste, sier hun.

Økonomisk tap på 10-35 prosent

Ifølge en ofte sitert undersøkelse av den amerikanske økonomen Joel Waldfoge (her gjengitt i The Economist), er 10 til 33 prosent av totalbeløpet vi bruker på julegaver et rent tap sett i forhold til hva varen koster sammenlignet med verdien den representerer for mottakeren.

Ifølge Waldfogels tall har en julegave som koster 100 kroner i gjennomsnitt en verdi for mottaker (det mottaker selv ville vært villig til å betale for den samme gaven) på mellom 66 og 90 kroner.

For å unngå dette tapet foreslo Waldfogel at man heller gir penger eller gavekort slik at mottaker kan maksimere sin egen nytte. Alternativt at man gir til en veldedighet i mottakers navn.

- Ser greia

På Steen & Strøm i Oslo treffer Nettavisen på flere julehandlende nordmenn som alle innrømmer at julegaver kan være sløseri.

- Ofte kjøper man julegaver kun for å være høflig og da legger man heller ikke sjela si inn i det å finne noe som er verdifullt for mottaker, sier Oline Folde.

Les også: Eksperter: Disse seks Black Friday-tabbene må du unngå

Oline får støtte av kjæresten Martin Swigom som mener at en del julegaver er noe man kjøper fordi man føler seg tvunget til det.

- Om julegaver er noe herk?

- Ja og nei. Julegaver er jo en fin tradisjon som hører julen til, men det er jo sløseri med gaver som man ikke trenger, liker eller noensinne bruker, samstemmer de to.

Disse sløser mest

Ifølge undersøkelsen til Danske Bank er det folk i alderen 30 til 39 år som sløser mest. Til sammen oppgir 32 prosent i den alderen at de sløser. De mest sparsommelige er, kanskje ikke overraskende, de eldre. Kun 17 prosent av folk over 60 sier at de sløser i julen.

Menn og kvinner innrømmer i like stor grad at de sløser, men forskjellen er på hva de bruker penger på.

Mens kvinne i større grad sløser i å kjøpe mange julegaver, kjøper mennene i større grad dyre julegaver og bruker også mer på julemat og drikke.

Hun mener julen har gått litt over styr og at det derfor fort kan bli litt mye penger som forsvinner unødvendig.

- Alt skal være finere og bedre enn i fjor, med masse julmat og drikke. Det har tatt litt av og mange kjenner nok på det at de bruker for mye penger, sier Motzfeldt.

Hun mener det gjelder å være litt mer nøktern i pengebruken.

- Man bør sette opp et budsjett for å ha oversikt over utgiftene og makssum for hva du skal gi til den enkelte. Det viktige med julen er ikke å ha de dyreste gaver, men å slappe av og nyte dagene og lade batteriene til neste år, sier hun.

- Juggel og dritt er det verste

Nasjonal talsperson for Miljpartiet de grønne (MDG), Arild Hermstad, mener det er fint at nordmenn unner seg noe ekstra i forbindelse med juletradisjonen og den kalde mørketiden.

- Men min største bekymring er den voksende andelen nordmenn, faktisk én av fire, som må bruke kredittkort til julegaver og annet for å komme seg gjennom julen, sier han.

Han mener også det brukes mye penger på miljømessig juggel og dritt med lav kvalitet.

- Julen bør handle om kvalitet - julegaver inkludert. For småbarnsfamilier kan for eksempel tilbud om barnevakt eller henting og bringing av ungene være den beste julegaven de kan få. Men kanskje viktigst i julen, foruten god mart og drikke, er det å gi hverandre kvalitetstid sammen.