NA24.no

Unge i knipe - Husbanken angrer

(Finn.no/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Husbanken går i seg selv etter storstilt finansiering av lavtinnskuddsleiligheter.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nå vil Husbanken kontakte alle borettslag de har finansiert de siste årene, for å finne ut av hvor mange som står i fare for å få økonomiske problemer.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi vil ta kontakt med alle borettsalgene for å se hvordan landet ligger i lys av den voldsomme eksponeringen som har vært den siste tiden, sier administrerende direktør i Husbanken, Geir Barvik, til NA24.

Husbanken ga i perioden 2004-07 lån til 3000 boliger i frittstående borettslag, hvorav 2000 er utbetalt i perioden. En tredjedel har en fellesgjeld på 80 prosent eller mer.

NA24 skrev i går om husdrømmene som har blitt til mareritt for mange beboere på Tomasjordens i Tromsø, der også Husbanken har finansiert prosjekter.

Les mer: Her blir drømmer til mareritt

Oppvaskmøte
Mange av kjøperne har fått store betalingsproblemer som følge av renteøkninger, og forsøker desperat å komme seg ut av gjeldsfellene. Det synes som en nærmest umulig oppgave: Ingen vil oveta boligene, selv om de blir lagt ut til dumpingpris.


Som følge av den alvorlige tilstanden i lavtinnskuddsmarkedet, er Husbanken blant aktørene som er kalt inn på teppet hos kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa til oppvaskmøte førstekommende onsdag.

På spørsmålet om Husbanken angrer på å ha finansiert borettslag med høy fellesgjeld, og på den måte satt mange unge i knipa, svarer Husbanksjefen følgende:

- Ja, kanskje. Vi burde ikke vært så aktive i forbindelse med samarbeidet med Tromsø kommune, vedgår han.

I de andre store byene hevder han Husbanken har vært meget restrektiv med utlånene.

Får ikke mer lån
I Tromsø fikk kommunen Husbanken med seg på å finansiere hele «bydeler» med lavtinnskuddsprosjekter spesielt beregnet på unge mennesker. 3 av 8 prosjekter er frittstående borettslag med høy fellesgjeld - og uten forsikring mot at beboere får betalingsproblemer.

I tillegg nevner direktøren prosjektet Reinsholm i Verdal, der NA24 tidligere har skrevet om beboere som er villig til å gi fra seg sine boliger gratis, for å slippe videre betalingsforpliktelser på fellesgjelden.

Les mer: Leilighet gis bort

- Dette har vi under overvåking, sier Barvik. Han legger til at Husbanken nylig fikk inn en søknad fra borettslaget om å øke fellesgjelden, for å kunne dekke kostnader når beboere ikke betaler husleien. Søknaden ble avslått.

Riser bankene
Husbankdirektøren synes det har vært trist å følge de mange historiene og skjebnene pressen har omtalt den siste tiden.

Han mener problemet først og fremst er knyttet til annenhåndsmarkedet, der de som har kommet sist inn i prosjektene, har måttet betale overpris for sine leiligheter. Han stiller kritiske spørsmål til finansinstitusjoner som har gitt lån til innskudd for leiligheter kjøperne åpenbart ikke har råd til å betjene, når fellesgjelden legges til.

- Det er en rettslig side ved denne saken, sier han, og viser til at banker som har gitt slike lån, kan komme på kant med finansavtaleloven.

- Vi står maktesløse når de får inn folk som ikke makter å betale, forsetter han, og sender i samme omgang et hestespark retning eiendomsmeglerbransjen.

Vil i lån til gjeldsofrene
På møtet med Kleppa førstkommende onsdag, vil Husbanken ta til ordet for at alle borettslag må ha obligatorisk forsikring mot betalingsproblemer. De vil også ta til ordet for å få skakkjørte kjøpere på rett kjøl, for eksempel ved å yte startlån så de kan selge lavtinnskuddsleilighetene og heller kjøpe et bosted de faktisk har råd til å bo i.

- Vil dere ta opp selvkritikken når det gjelder Tromsø?

- Ja, selvfølgelig, sier han.

Barvik sier det foreløpig er umulig å si hvor stort problemet med lavtinnskuddsleilighetene kommer til å bli.

- Men det er ingen grunn til å tro at det blir slike tilstander som for 15-18 år siden. Men at noen må ta et tap ved å selge seg ut, det er helt klart, sier husbankdirektøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere