Gå til sidens hovedinnhold

Universitetet i Tromsø må bruke en halv milliard

Universitetet i Tromsø (UiT) har 532 millioner ubrukte kroner. De har fått frist til fredag med å levere en forbruksplan.

UiT fikk 3,1 milliarder fra departementet i 2017, men over en halv milliard står fortsatt ubrukt. I et brev fra Kunnskapsdepartmentet får de beskjed om at det kan bli kutt om de ikke bruker mer penger.

– Dette er faktisk ikke noe kvalitetstegn. Det er et tegn på at vi har flere penger enn vi klarer å bruke, sier Anne Husebekk som er rektor ved UiT til Khrono.

Det er ikke bare UiT som sliter med å bruke opp pengene de får av staten. Totalt var det 6,7 milliarder i ubrukte midler ved Norges universiteter og høyskoler ved slutten av 2017.

Kunnskapsdepartementet har skrevet et brev til fem universiteter og høyskoler, at hvis de ikke leverer en plan for å bruke mer penger, vil de kunne få inndratt store beløp.

I e-post til Nettavisen opplyser universitetene og høyskolene om hvor store midler de har på bok.

Universitetet i Tromsø: 532 mill.

Nord Universitetet: 257,9 mill.

Norges Handelshøyskole (NHH): 72 mill.

Universitetet i Østfold: 40 mill.

Høgskolen i Molde: 29 mill.

Frist til 11. januar med pengeplan

De har til fredag med å finne en plan for å bruke opp pengene.

– Vi vil fornye og kjøpe inn nødvendig utstyr, og ansette flere stipendiater, sier rektor og styreleder ved UiT, Anne Husebekk til avisa iTromsø.

Styremedlem ved UiT-styret Anita Stenhaug reagerer sterkt på saken.

– Jeg sliter med argumentasjonen for hvorfor vi ikke skal omdisponere midler når det ikke foreligger plan for bruk av midlene. Da er det et paradoks hvordan vi forvalter offentlige midler og det synes jeg vi som styre skal være opptatt av, sa hun til Khrono.

Bekymret for kutt

Mens bedrifter og en rekke offentlige tjenester er vant med at de må kutte for å gjøre nye satsninger, slipper Universitetet den bekymringen, iallfall med det første.

– Vi er en sektor som ikke skal klage på vilkårene. Men vi eier bygningsparken vår selv, og det er en ikke rent liten butikk. Vi har fremtidige forpliktelser til vedlikehold og nybygg. Akkurat nå gir det oss en frihet, vi kan bruke mer penger enn vi har planlagt å bruke. Samtidig er det et risikoprosjekt som det er framstilt nå, om manglende pengebruk kan bidra til at vi får mindre bevilgninger fra staten. Det ønsker vi ikke, sier hun til iTromsø.

Departementet presser med kutt

I brevet er Kunnskapsdepartementet tydelig på at det blir kutt om de ikke kommer med pengeplaner snarest.

«Departementet forventer at styret ved institusjonene som mottar dette brevet vektlegger å gjennomføre planlagt aktivitet eller foretar de nødvendige omdisponeringer sli kat avsetningene uten bindinger reduseres betydelig i 2018 og 2019. I ytterste konsekvens kan for høye avsetninger over tid påvirke fremtidige bevilgninger» skriver Kunnskapsdepartementet i brevet, som har gått til både Universitetet i Tromsø, Universitetet i Agder, Høgskolen i Østfold, Norges musikkhøgskole, Norges handelshøyskole, Høgskolen i Molde, Høgskolen på Vestlandet og Nord universitetet.

Les også

Den typiske innvandrer er ikke muslim

Les også

Serverer taco med andelår på NHOs elitefest

Les også

Så mye kan du spare på de ukjente harryhandel-kuppene

Kommentarer til denne saken