Gå til sidens hovedinnhold

Unngå falske merkevarer på nett

Nettside hjelper deg å finne useriøse aktører.

Hvis du skal kjøpe merkevarer på nett, er det lett å gå i fella. Forbrukerrådet gir deg råd og veiledning slik at du trygt får det du vil ha.

Forbrukerrådet får stadig meldinger om nettsider som på dårlig norsk tilbyr kjente merkevarer til en spottpris. Vi hører også om folk som blir lurt av andre privatpersoner på de nettbaserte markedsplassene.

- Vi ser en tendens til at utenlandske nettsider henvender seg til merkebevisste norske forbrukere, kun for å lure dem. Ikke bare er varene falske: Ofte får du ikke varen engang, fordi nettbutikken forsvinner over natta, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes i en melding.

Bruk Howard og se etter skrivefeil
Forbrukernettverket i EU/EØS (EEC-network) har laget en egen shoppingassistent hvor du kan sjekke om nettsiden er seriøs eller ikke. Den heter Howard og her kan du unngå upålitelige nettbutikker, samt få informasjon om dine rettigheter på nettet i Europa.

- Se også etter skrivefeil. Mange av de falske nettsidene har benyttet seg av billige oversettingsprogrammer. Videre bør du sjekke kontaktinformasjon. Hvis det mangler, eller på andre måter ikke virker tillitvekkende, så styr unna, legger direktøren for forbrukerservice til.

Bruk kredittkort
- For ikke å bli lurt må du aldri betale på forhånd. Om du gjør det, bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx, råder Flønes i meldingen.

Finansavtaleloven gjør kredittkortselskapet ansvarlig for mangler hvis ikke selger rydder opp. Det eneste som kreves er at du har forsøkt å løse saken selv med selger. Paypal eller PayEx fungerer som mellommenn. Du betaler inn til en egen konto, som kjøper ikke har adgang til. Begge systemene har egne klageordninger, og ingen sensitiv betalingsinformasjon blir utvekslet til selger.

Andre klagemuligheter
Har du blitt lurt av et norsk firma, eller av en norsk privatperson, kan Forbrukerrådet hjelpe deg. Tilsvarende kan Forbruker Europa hjelpe deg hvis det gjelder en europeisk nettside.

- Men er det ren svindel, vil nok pengene være tapt, påpeker Ingeborg Flønes. Så det viktigste er å unngå å bli lurt.

Vi har laget en kjapp tipsliste som du kan bruke for å unngå å kjøpe katta i sekken:

Tipsliste:

  • Ikke betal på forhånd
  • Bruk kredittkort
  • Sjekk med Howard
  • Sjekk kontaktinformasjon
  • Se etter skrivefeil og annet som tyder på useriøsitet

- Følger du disse rådene vil du kunne sikre deg best mulig mot å kjøpe falske merkevarer på nettet, sier direktør for forbrukerservice,Ingeborg Flønes i meldingen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken