Sommerferien nærmer seg, og tusenvis av nordmenn har planer om å bestille leiebil i Norge eller utlandet. Det er tøff kamp om kundene, og flere leiebilselskaper tilbyr avtaler som tilsynelatende ser svært gunstige ut.

Virkeligheten kan imidlertid fort bli en annen når ekstra forsikringer, utstyr og tjenester plusses på regningen, advarer eksperter.

- Leiebiler som virker billige på internett, blir gjerne merkbart dyrere når regningen kommer. I en del tilfeller dreier deg seg om rene lokkepriser. Storebrand Bank får mange klager på leiebilselskaper. Det er flest saker fra Sør-Europa, og spesielt Italia, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til Nettavisen.

Les også: Svindel på Kanariøyene: Fire måter å svindle nordmenn på

60 prosent vet ikke om egenandel er dekket
Mange leiebilkunder opplever at de ansatte bak skranken hos leiebilfirmaet begynner å argumentere for tilleggsforsikringer og -tjenester idet du skal hente bilen.

- I slike situasjoner er man ofte stresset, køen er lang, og tiden er knapp. Derfor er det viktig at du på forhånd har undersøkt hva forsikringene dine dekker. I tillegg må du blåse i køen og ta deg tid til å undersøke hva du signerer på, understreker Picard.

En fersk undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag for Codan Forsikring viser at 60 av oss ikke aner om reiseforsikringen vår dekker egenandel på leiebil.

Egenandelsforsikringen er ment å dekke en dyr egenandel hvis leiebilen blir skadet. Usikkerheten rundt avtaler gjør at så mange som én av tre kjøpte en slik tilleggsforsikring sist gang de leide bil – selv om de kanskje ikke trengte det.

- De beste reiseforsikringene dekker egenandel på leiebil. Ta deg tid til å sjekke med forsikringsselskapet ditt før du drar på tur, så slipper du å ende opp med å betale for noe som allerede er dekket. Når du er sliten etter flyturen og barna maser, er det gjerne for sent å sette seg ned å lese vilkårene, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, til Nettavisen.

Les også: Derfor kan det lønne seg å bruke boliglånet til å kjøpe bil

- Sjekk vilkårene nøye
Picard i Storebrand forteller at i de fleste henvendelsene selskapet får fra kunder som har bestilt leiebil, mener kunden at leiebilselskapet har trukket mer enn det som var avtalt.

- Det handler da om to ting: At det trekkes beløp i etterkant, for eksempel bøter og bompasseringer, eller at de ikke får den bilen som var avtalt, men ofte en mindre bil.

- Hvis du mener du har blitt lurt, skal du selvsagt klage. Du må først prøve å løse saken med leiebilselskapet før du eventuelt reklamerer til kortselskapet eller banken, fortsetter Picard.

Hun understreker at dersom leiebilfirmaet kan dokumentere kravene, kan som regel ikke banken hjelpe.

- Derfor er det så viktig å sjekke vilkårene nøye. Typiske ting som legges til prisen, kan være tillegg for ekstra sjåfør, GPS i bilen og forsikringer du ofte ikke trenger, som for eksempel fjerning av egenandel eller ekstra tyveriforsikring.

Artikkelen fortsetter under avstemningen.

Her er Kristina Picards øvrige leiebiltips:
*Sjekk prisene hos flere leiebilselskaper og velg et seriøst firma. Lytt til andres erfaringer før du velger, ofte kan et søk på internett gi en god pekepinn.

*Sjekk hva reiseforsikringen din dekker, eventuelt hva slags forsikring du har i kortet du betaler med, og ha denne informasjonen tilgjengelig på tur.

*Pass på at du har kjøper forsikring med ansvarsforsikring. Storebrand anbefaler at du kjøper ansvarsforsikring som dekker både fører og passasjer og en kaskoforsikring som dekker brann, tyveri og skader på leiebilen.

*Hver enkelt må vurdere behovet for egenandelsforsikring hvis de ikke har dette i egen reiseforsikring eller kredittkort. Hvis egenandelen er veldig høy, kan det være lurt å kjøpe en forsikring for egenandel.

*Sjekk vilkårene ekstra nøye. Mange leiebilselskaper viser laveste pris, men legger på mye ekstra før endelig betaling slik at sluttsummen kan bli dobbelt så dyr.

*Ikke forhåndsbetal for drivstoff, men velg å hente og levere bilen med full tank. Dette vil som regel alltid lønne seg.

*Betal med kredittkort slik at du kan gå nøye gjennom fakturaen din før du betaler. Kredittkort gir også ekstra beskyttelse hvis kortet blir kopiert, i tillegg til at det ofte gir deg ekstra forsikringer.

* Sjekk bilen for riper og bulker når du får den, og sørg for at alle skader er notert hos leiebilselskapet. Ta også bilder av synlige skader som allerede finnes på bilen, både innvendig og utvendig.

*Få med deg grønt kort fra leiebilselskapet, et internasjonalt forsikringsbevis som gjør det enklere å bevise at du har forsikring hvis noe skjer på veien.

Flere tips fra Mari Bræin Faaberg i Codan:
* Når du henter ut leiebilen vil jeg anbefale å gi reisefølget en is og ikke la deg stresse opp, men ta deg tid til å gå over leiebilen sammen med utleier. Gjør man ikke det, kan det lett bli ord mot og derfor krevende å tilbakevise at en bulk ikke har oppstått under tiden du har leid bilen. Resultatet kan bli at du blir avkrevd egenandel.

*Tyveri fra bilen er dessverre et vanlig problem i utlandet. Det er viktig å ta med seg alle verdisaker fra bilen, og etterlate den så tom som mulig. Gjør den uinteressant for tyver. Det er også smart å parkere på steder der det er mye folk, unngå tomme parkeringshus og avsidesliggende gater der tyvene kan jobbe i fred.

*Skal du parkere over flere timer, bør du tømme leiebilen for all synlig bagasje. Pakk en ryggsekk med verdisakene dine og la bilen se helt tom ut. En tyv tømmer bilen din for verdier på 30 sekunder, og det vil ofte være begrensninger for slike tyverier i forsikringsvilkårene. Ser bilen tom ut, går tyven videre til neste bil, og du slipper bekymringer i ferien.

*Les vilkårene i ro og mak før ferien og ring gjerne forsikringsselskap om du er usikker på hva den dekker. Noter hvem du snakket med og når, slik at du har en konkret samtale å vise til når man eventuelt fremmer et krav.