Gå til sidens hovedinnhold

Unngå hybel-fellene

Når kampen om å hybelplassene tilspisser seg ved studiestart, er det viktig å være klar over hvilke rettigheter du har.

I år, som tidligere, er det vanskelig å få tak i hybel. Det er rett og slett for mange studenter i forhold til ledige hybler.

Det fører til at prisene presses oppover, og noen utleiere kan bli fristet til å til å utnytte situasjonen. Derfor er det viktig at du som leietaker vet hva som er dine rettigheter.

Skriftlig avtale
For mange studenter er høstens kamp for hybelplass det første møtet med boligmarkedet, og det aller viktigste de må passe på å sikre seg en skriftlig avtale.

Avtalen skal regulere både leietaker og utleiers rettigheter og plikter.

– Husleieloven gjelder uansett, men en skikkelig avtale er likevel nødvendig, fastslår forbrukerombud Gry Nergård, som har grunn til å tro at mange kontrakter er mangelfulle.

Det gjelder særlig mangel på regulering av utleiers plikter og leietakerens rettigheter dersom utleier skulle misligholde noen av sine plikter.

Depositum
Et tilbakevendende problem er spørsmål om depositum.

– Dersom eier krever depositum, er det viktig at det blir opprettet en egen depositumkonto i leietakerens navn, sier forbrukerombudet.

– Utleieren plikter også å dekke eventuelle kostnader ved dette.

Standardkontrakt
I 2009 og 2010 gikk ombudet gjennom kontraktene til alle studentsamskipnadene i Norge.

På bakgrunn av gjennomgangen ble det utarbeidet en standardkontrakt som alle samskipnadene ble oppfordret til å ta i bruk.

De fleste har fulgt oppfordringen. Studenter som skaffer seg bolig gjennom en studentsamskipnad kan derfor føle seg trygge på at kontrakten de underskriver, gir dem nødvendig informasjon og sikrer rettighetene deres på en god måte.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken