*Nettavisen* Økonomi.

Unntakstilstand etter katastrofeskjelv

Foto: David Lillo (AP)

Presidenten slår alarm etter et av tidenes kraftigste jordskjelv.

27.02.10 16:23

Klokken 13 norsk tid ble det rapportert om 78 døde etter skjelvet i Chile. Tallene endrer seg fort, og ennå har man svært liten oversikt over omfanget av det kraftige skjelvet.

Fra hovedstaden Santiago, 32 mil fra episenteret, meldes det om kollapsede hus, bygninger og broer, melder New York Times.

Chiles president Michelle Bachelet erklærte unntakstilstand etter at et kraftig jordskjelv rammet Chile lørdag morgen.

- Vi har hatt et kraftig jordskjelv med flere etterskjelv. Dette til tross, systemet fungerer ennå. Folk bør holde seg i ro. Vi skal gjøre alt vi kan med de midlene vi har. Enhver informasjon vil vi dele umiddelbart, sa presidenten lørdag og la til

- Utvilsomt: Med et jorskjelv av denne størrelsen vil det være flere døde.

26 skjelv
Skjelvet hadde sitt episenter 11 mil utenfor kysten av Concepción, som er Chiles nest største by med 200.000 innbyggere. Skjelvet har ført til kollapsede bygninger og store ødeleggelser over hele landet, også i hovedstaden Santiago som ligger 32 mil fra episenteret. Der og andre steder forsvant også strømmen som følge av skjelvet.

Hovedskjelvet er målt til 8,8 på Richters skala, og inntraff 07.34 lørdag morgen. Det er et av tidenes kraftigste skjelv. Til sammenligning hadde skjelvet på Haiti en styrke på 7. Skjelvet skal ha blitt kjent så langt bort som Japan.

LES: Kraftig jordskjelv i Chile

Etter hovedskjelvet lørdag morgen, har landet blitt rammet av så langt 26 etterskjelv. Dette tallet stiger også kontinuerlig.

Her er en oversikt over skjelvene (US Geological Survey)

Ukjent omfang
Presidenten opplyser ved 13-tiden norsk tid at 76 personer så langt er rapportert omkommet. Dette tallet er svært usikkert. Ennå har man ikke kontroll med omfanget av skjelvet. Blant annet har telefonledninger falt ned slik at kommunikasjonen inn og ut av de rammede områdene er svært dårlige.

Timer etter jordskjelvet utenfor kysten av byen Concepción, rammet to nye etterskjelv. Et av disse var på 5,5 på Richters skala utenfor kysten av Valparaiso. Det andre etterskjelvet hadde styrke 6,9 og inntraff sørvest for Concepción.

Katastrofen inntraff på slutten av Chiles sommerferie. Denne helgen reiser mange hjem fra ferie. Det blir nå vanskelig siden mye av infrastrukteren er rammet.

Ingen tegn til tsunami
Den chilenske marinen har så langt varslet at det ikke er tegn til tsunami. Tidligere lørdag gikk det ut tsunamivarsel og tsunamisenteret for Stillehavet sa at målinger av havnivået indikerte at en tsunami hadde oppstått. Les varselet her.

Chile opplevde i 1960 tidenes kraftigste jordskjelv, da en skjelv med styrke 9,5 rammet Valdivia. Den gang ble flere tusen drept. Du kan se en liste over de kraftigste skjelvene her (Wikipedia).

Det var US Geological Survey som varslet om lørdagens jordskjelv.

EU klar til å hjelpe
Lederen for EUs hjelpeorganisasjon, Kristalina Georgiveva, sier at EU står klar til å gi rask hjelp, og til å koordinere den europeiske hjelpen til landet.

- Kommisjonen står klart til å yte umiddelbar bistand, og til å koordinere europeisk bistand om nødvendig, sa hun, i følge AFP.

Du kan se varslingsrapporten her.

HTML EMBED

Vis Jordskjelv i Chile i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.