NA24.no

«Unorsk» som skjellsord

Sist oppdatert:
Er det typisk norsk å være selvgod?

(NA24-KOMMENTAR): Arbeiderparti-sekretær Martin Kolberg har som kjent jobbet i lang tid med å knekke «Frp-koden». I år ser det ut til at han har funnet en løsning: Fremskrittspartiet er «unorsk».

Dette er et budskap Kolberg har hamret inn i en rekke sammenhenger de siste månedene:

Det begynte med at han skrev en kronikk i Aftenposten: - Fremskrittspartiet er bærer av en unorsk politisk kultur. En systematisk negativ stigmatisering av politiske motstandere eller fagmiljøer som mener det motsatte av dem selv.

Siden har vi blant annet fått høre at: - Vi ser igjen tydelige konturer av liberalistisk politikk hvor marked og penger brukes som virkemidler til å styre. Hvis dette realiseres, så vil Norge om kort tid ha en annen samfunnsmodell. Dette er en klar unorsk linje, sa han til ANB.

Sist spilte Kolberg Unorsk-kortet i Dagsavisen onsdag: – Frp er et populistisk parti som vil bruke stortingssalen som taktisk arena. Det er en helt ny og unorsk politisk kultur som må bekjempes med alle midler.

Unorsk=dårlig
Det er påfallende at Kolberg stadig bruker uttrykket «unorsk» som synonym for alt han mener er galt, og på helt ulike sider ved Frp.

Ingen gjør dette så gjennomført som Kolberg, men samferdselsminister Liv Signe Navarsete har også infomert oss om at det å ha skreddersydde bilskilt er unorsk. Men regjeringsmedlemmene skal passe seg, for unorsk-beskyldningene kan komme i retur. Dagbladets Marie Simonsen beskylder Jens Stoltenberg for å være unorsk fordi han kysser sin kone i offentlighet.

Ekle assosiasjoner
Er jeg unorsk hvis jeg synes det er litt klamt at samfunnstopper uten å blunke bruker ordet unorsk om det de mener er feil eller dårlig? Hva sier det som synet på resten av verden, som nødvendigvis er noe mer unorsk enn Norge?

Det gir umiskjennelige assosiasjoner til stempling av uønskede elementer som «un-american», et begrep som i engelsk tale er så belastet at det ikke lenger brukes til annet enn satire.

Hvis Kolberg skal fortsette med nasjonalismekampanjen, kan han jo også modifisere Gro Harlem Brundtlands gamle fyndord: Det er typisk norsk å være god.

Det er typisk norsk å være selvgod, ser ut til å være Kolbergs variant.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Hurra for Lundteigen
Norge er ikke Sovjet
Navnebruk i Acta-saken
Solstikk i Venstre
De fæle shortselgerne

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere