*Nettavisen* Økonomi.

Uro i USA

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

Drapet på Benazir Bhutto og svake makrotall førte til en dyster torsdag på Wall Street.

28.12.07 01:16

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det ble en dyster handelsdag i USA torsdag. Drapet på Benazir Bhutto og svake nøkkeltall satte et markant negativt preg på markedet.

NA24 - din næringslivsavis

Man frykter nå at urolighetene i Pakistan etter drapet på opposisjonsleder og tidligere statsminister Benazir Bhutto, kan øke og eventuelt spre seg til nærliggende nasjoner.

- Politiske begivenheter har en tendens til å ha kortsiktig innvirkning på markedene, men de har like fullt en innvirkning, sa Ron Kiddoo i Cozad Asset Management til CNN Money om Bhutto-drapet og de påfølgende urolighetene.

Samtidig fant investorene liten glede i makrotallene som ble lagt frem torsdag.

Innfrir ikke
Statistikk fra amerikanske myndigheter viser at ordreinngangen for varige goder i USA steg 0,1 prosent i november, mens det på forhånd var ventet en oppgang på 2,0 prosent.

Antall førstegangsøkende til arbeidsledighetstrygd i USA steg med 1.000 personer til 349.000 personer per 22. desember. Det var på forhånd ventet et fall til 340.000.

Da hjalp det lite at forbrukertillitsindikatoren («Consumer confidence») for desember kom inn på den positive siden. Forbrukertilliten steg til 88,6 i desember, mot 87,8 i november.

Investorene er opptatt av hvordan den økonomiske utviklingen blir fremover, og handelsdagen bragte altså med seg nye bekreftelser på svakere utvikling.

Fall i finanssektoren
SLM Corporation, populært kalt Sallie Mae (USAs største studielånsinstitusjon), sto i fokus torsdag etter kunngjøringen om at selskapet vil foreta en emisjon på 2,5 milliarder dollar.

Nyheten ble ikke godt mottatt i markedet og SLM-aksjen falt over 11 prosent til 19,65 dollar.

Goldman Sachs-analytikeren William F. Tanona mener Citigroup kan komme til å måtte ta nedskrivninger på inntil 19,7 milliarder dollar for misligholdte lån. Til sammenligning guidet banken 4. november nedskrivninger på rundt 11 milliarder dollar.

Citigroup-aksjen falt nærmere tre prosent til 29,56 dollar.

Mot rekord
På råvarebørsen i New York steg oljeprisen til rekordnivå etter at det amerikanske energidepartementet la frem tall som viser at oljelagrene falt mer enn ventet i forrige uke.

LES MER: Svimlende oljepris

Oljelagrene falt med 3,3 millioner fat til 293,6 millioner. Lagrene var på forhånd ventet å falle med 1,5 millioner fat, ifølge en median utarbeidet av Bloomberg News.

Referanseoljen WTI med levering i februar endte dermed opp 0,65 dollar, eller 0,7 prosent, til 96,62 dollar fatet.

Forrige ukes fall var det sjette på rad for de amerikanske oljelagrene.

Før offentliggjøringen av oljelagertallene, steg prisene etter drapet på Benazir Bhutto.

Gullprisen skyter også fart som følge av uroen aksjemarkedet. Gullprisen endte opp 18,5 dollar til 829 dollar per unse.

Samtidig falt dollaren mot euro og yen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,42% til 13.359,61

Nasdaq -1,75% til 2.676,79

S&P 500 -1,43% til 1.476,27

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.