Uro sender oljeprisen til himmels

Uro rundt Iran og Nigeria har sendt oljeprisen kraftig opp tirsdag, til det høyeste nivået siden begynnelsen av oktober.

17.01.06 22:06

HOUSTON (NA24): Oljeprisen skyter i været tirsdag kveld norsk tid. Et fat nordsjøolje koster nå 65,25 dollar fatet, opp over 3 prosent fra mandag ettermiddag. Den amerikanske referanseoljen WTI viser en tilsvarende oppgang, til 66,39 dollar.

Oljeprisen har nå steget rundt 15 prosent siden jul, og har ikke vært så høy siden begynnelsen av oktober. Prisen nådde en topp rundt 70 dollar fatet ved overgangen august til september, da orkansesongen skapte store leveranseproblemer for oljevirksomheten rundt Mexico-golfen.

Spent i produsentland
Nå er det ikke været, men sikkerhetssituasjonen som sender oljeprisen opp.

Den tilspissede situasjonen rundt Irans atomprogram har fått USA, Storbritannia og Frankrike til å kreve sanksjoner. Iran har indikert at dette kan bli møtt med restriksjoner på oljeleveransene fra landet, som står for nær 5 prosent av verdens produksjon.

I en annen stor oljeeksportør, Nigeria, truer geriljakrigere med å angripe oljeselskaper. Nigeria står for 7,5 prosent av verdens oljeproduksjon. Produksjonen i landet viser allerede store forstyrrelser.

- Disse truslene minner oss om hvor stram tilbuds/etterspørselsbalansen er. Disse truslene kan ikke håndteres, det er rett og slett ikke nok ledig kapasitet, så prisene stiger og vil fortsette å gjøre det, sier John Kilduff i tradingfirmaet Fimat til nyhetsbyrået Bloomberg.

Saudi-Arabia har noen ledig kapasitet, men det er langt mindre enn både Iran og Nigeria nå produserer. Ellers er det bare småtteri av ledig kapasitet blant verdens oljeprodusenter.

Etterspørselen øker
Det internasjonale energibyrået IEA, som representerer de store forbrukernasjonene, anslår at etterspørselen i 2006 vil øke med 2,2 prosent fra 2005, drevet av økning i blant annet Kina og USA. Veksten fra 2004 til 2005 er anslått til 1,3 prosent.

Oljeprisen ble mer enn doblet i 1979 da Iran kuttet oljeeksporten etter den islamistisk revolusjonen i landet.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.