NA24.no

Uro senket børsen

Sist oppdatert:
Frykt for at finanskrisen kan bli verre fikk investorene til å glemme oljefesten.

Finansuroen ble på nytt forsterket og sørget for at Oslo Børs falt for andre dag på rad. Rekordhøy oljepris hindrer at nedturen blir større for investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag ettermiddag endte hovedindeksen med et fall på 0,33 prosent til 474,70 poeng.

Uroen stormer frem
Finansmarkedene fikk nok en påminnelse om at krisen i kredittmarkedet langt fra er over. Det amerikanske boliglånsfinansieringsselskapet Fannie Mae la tirsdag frem et dundrende underskudd etter store tap knyttet til verdipapirer som er basert på amerikanske boliglån. Nå skal selskapet på pengejakt for å bedre kapitalsituasjonen, men ser ingen umiddelbar bedring på hovedproblemet. Fannie Mae venter at den elendige situasjonen i boligmarkedet vil fortsette ut året, og at det vil føre til flere misligholdte lån med tilhørende økning i antall tvangssalg.

Den sveitsiske storbanken UBS la også frem et voldsomt underskudd. I første kvartal tapte de over 54 milliarder kroner etter store tap relatert til råtne amerikanske boliglån. Skvisen i kredittmarkedet skaper også papirmessige tap for bankene og forsterker effekten.

Flere eksperter og investorene har håpet av krisen i finansmarkedene snart nærmer seg slutten, men dagens resultater er en vond påminnelse om at det et stykke frem til situasjonen er friskmeldt.

Flere oljerekorder
Igjen ble ikke overraskende oljeprisen redningene for investorene på børsen. Drevet av nye prisrekorder for oljekontraktene hentet Oslo Børs seg inn mot slutten av handelen. Kontraktene på nordsjøolje med levering i juni steg til 120,05 dollar fatet idet børsen stengte. Det er ny rekord. Drevet av positive makrorapporter fra USA der blant annet arbeidsmarkedet og stemningen blant innkjøpssjefen har ligget bedre enn fryktet har skapt nye positive bølger i oljemarkedet. Samtidig har dollaren svekket seg etter at finansselskapene viser at situasjonen innen næringen på langt nær er bedret.

Sammen med frykt for at det kan komme nye brudd på forsyningene til markedet i forkant av kjøresesongen har oljeprisen steget markant de siste dagene. Uroen er blant annet knyttet Nigeria der det stadig er militante opprørere som angriper oljeanleggene i det afrikanske landet. Nå har kurdiske separatister gått ut og truet med selvmordsaksjoner mot amerikanske interesser i Nord-Irak. Det skjer etter at USA har delt etterretning med Tyrkia som har angrepet kurdiske opprørere.

Oljevinner
Selv om oljeprisen har styrket seg klarte ikke StatoilHydro holde seg i pluss hele dagen. Mot slutten måtte oljegiganten gi tapt og falt 0,32 prosent til 188,40 kroner.

Oljeselskapet Norwegian Energy Company, også kalt Noreco, kunne melde om en produksjon som økte til 11.100 fat om dagen i april. Det betyr at de ligger foran planen om en årlig produksjon på inntil 9.500 fat om dagen. Det sendte aksjen til topps med en oppgang på 10,25 prosent til 26,90 kroner.

Bedre gikk det med Yara som steg 1,85 prosent til 386 kroner. Pareto, First Securities og Crédit Agricole Indosuez Cheuvreux var de største nettokjøperne i Yara-aksjen. Solenergiselskapet REC ble sendt ned 3,41 prosent til 169,75 kroner etter at solid salgspress fra Merrill Lynch. Meglerhuset sto bak 65 prosent av nettosalget.

Fall for Orkla
Kursfallet i REC kan ha vært avgjørende for hvordan storaksjonær Orkla endte dagen. Innledningsvis ble Orkla belønnet med kurshopp etter at selskapet leverte sitt resultat for første kvartal. Selv om både bunn- og topplinje ligger under forventningene, virket markedet fornøyd med at det underliggende var på linje med hva analytikerne hadde ventet.

- Både Orkla Brands, Orkla Aluminium Solutions og Borregaard hadde tilfredsstillende utvikling, og det negative resultatavviket forklares i stor grad av enkelte spesielle poster, skriver konsernet i resultatpresentasjonen.

Før skatt satt de igjen med 881 millioner kroner i første kvartal. Det er en nedgang fra 3,5 milliarder kroner i fjor. Dette skyldes i stor grad at fjorårsresultatet var hjulpet av salgsgevinster i aksjeporteføljen. Driftsresultatet før goodwillavskrivninger (EBITA) ble på 1.062 millioner kroner, mens analytikerne ventet ifølge estimater fra Reuters et EBITA-resultat på 1.068 millioner kroner.

Orkla falt 0,97 prosent til 71,40 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere