*Nettavisen* Økonomi.

Urolig børs i pluss

Frykt og usikkerhet er nøkkelordene bak svingningene på Oslo Børs.

11.09.08 17:47

Sikksakkutviklingen på børsen fortsetter. Usikkerheten er langt fra fjernet i aksjemarkedet og utslagene er fortsatt store. Torsdag fortsatte svingningene, men helt mot slutten klarte børsen å redde seg i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen landet på 358,99 poeng. Det tilsvarer en oppgang på 0,45 prosent.

Like etter klokken halv tre så situasjonen helt annerledes ut. Da fikk investorene nok en skrekk. Svake arbeidstall fra USA tvang indeksen ned til det laveste nivået på over to år. Så langt i år har Oslo Børs falt 27 prosent.

Lokomotivene spriker
Utviklingen i valuta- og råvaremarkedene preger gigantene på børsen. Det påfallende er hvor mye storheter som Yara, StatoilHydro, DnB Nor og Telenor svinger.

Oljeprisen fortsatte ferden nedover, men opplevde nok en dag med store svingninger. Da Oslo Børs stengte lå kontraktene på nordsjøolje for tredje dag på rad under 100 dollar per fat. Ved råvarebørsen i London ble kontraktene omsatt for 97,61 dollar per fat. Det tilsvarer et fall på 1,4 prosent.

Dollaren har i takt med at kronekursen svekker seg igjen vist styrke. Den amerikanske valutaen har målt mot kronen steget til det høyeste nivået på nærmere ett år. Torsdag steg dollaren 1,25 prosent til 5,84 kroner i det børsen stengte.

StatoilHydro ble sendt opp 2,89 prosent til 142,50 kroner, men inntok andreplassen på listen over aksjene med høyest omsetning. Totalt byttet verdier for 2,1 milliarder kroner i StatoilHydro. I Yara-aksjen lå omsetningen på rett over 3 milliarder kroner.

Yara får juling
Citigroup har barbert bort 160 kroner fra kursmålet i Yara. Det betyr at de fjerner 30 prosent av sin verdsettelse av aksjen. Nedjusteringen kommer til tross for at de fortsatt har tro på den norske produsenten av kunstgjødsel. De beholder nemlig sin kjøpsanbefaling selv etter å ha tatt ned estimatene.

Den siste tidens korreksjon i aksjekursen kaller Citigroup for en overreaksjon og viser til at det kortsiktige inntjeningsmomentumet for blir positiv. Fallet i energiprisene sammen med styrkelsen i dollaren er også noe meglerhuset trekker frem sammen med det betydelige fallet i råvaremarkedet.

De kinesiske restriksjonene på eksport sammen med at det fundamentale forholdet i trenden for nitrogen forbedrer utsiktene for Yaras driftsresultat i andre halvdel av 2008.

Torsdag falt Yara-aksjen 2,32 prosent til 252,5 kroner, men situasjonen var langt verre tidligere på dagen. Da var aksjen ned i 237 kroner. Så lavt har ikke kursen vært siden børsuroen i januar. Fallet medfører at hele oppgangen så langt i år er radert bort. Så langt i september har aksjen falt over 25 prosent.

Finansnedtur i Oslo
Tilliten til den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers er tynnslitt og markedet skyr aksjene. Signalene er at myndighetene ikke vil redde banken, og da er faren for at meglerhuset kan gå under. Dette har skremt investorer vekk fra bank- og finansaksjer. Her hjemme falt DnB Nor 2,52 prosent til 54,10 kroner. Storebrand falt 4,88 prosent til 39,95 kroner.

Telenor endte dagen med en oppgang på 3,44 prosent til 78,20 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag