*Nettavisen* Økonomi.

Urolig før Ben

Rentedommen fra den amerikanske sentralbanken kan bli avgjørende for Wall Street.

30.01.08 16:41

De viktigste børsindeksens faller fra start i USA. Drevet av forsterket vekstfrykt har investorene fått noe å tenke på i forkant av rentemøtet i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente industriindeksen Dow Jones faller 0,51 prosent til 12.416,49 poeng. Det går også nedover på den teknologidominerte Nasdaq Composite-indeksen som blir sendt ned 0,50 prosent til 2.346,28 poeng. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,60 prosent til 1.354,09 rett etter at handelen startet på Oslo Børs.

«Alle» venter på sentralbanksjef Ben Bernanke og FEDs rentebeslutning. Et flertall venter en reduksjon av rentenivået på 0,50 prosentpoeng til 3 prosent. I forrige uke kuttet FED renten med 0,75 prosentpoeng i et tiltak for å redde økonomien fra en varig nedgangsperiode. Nå håper markedet på nye kutt.

Vel så viktig som selve kuttet er signalene som kommer fra FED. Siden markedet mer eller mindre har priset inn et rentekutt, kan hva som vil bli sagt om den videre rentebanen få stor innvirkning på stemningen. Sammen med Bush-administrasjonens stimuleringsforsøk til den amerikanske økonomien er rentekutt noe som mange håper skal få hjulene i gang igjen. Over en lengre periode har frykt for at den amerikanske økonomien skal oppleve en lengre nedgangsperiode sendt børsene rett utfor.

De første tegnene viser at skeptikerne har langt på vei rett. Veksten i USA har bremset kraftig opp. Ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at BNP-veksten ligger på 0,6 prosent for fjerde kvartal.Det viser de første beregningene. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at veksten ville øke med 1,2 prosent. Til sammenligning steg BNP-veksten med 4,9 prosent i tredje kvartal.

Boligkomponenten i vekstanslaget falt med 23,9 prosent i fjerde kvartal og det reduserte BNP med 1,18 prosentpoeng.

For hele 2007 viser økonomien en vekst på 2,2 prosent. Det er den laveste veksttakten siden 2002 da BNP-veksten var på 1,6 prosent. Til sammenligning lå snittveksten i den amerikanske økonomien på 2,9 prosent i 2006.

Den tidligere amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan anslår nå at det er langt større sannsynlighet for at den amerikanske økonomien kan havne i en resesjon enn at USA unngår en lengre nedgangsperiode.

I et intervju med den tyske avisen Die Zeit sier Greenspan at det er større mulighet for en forestående resesjon enn hva han tidligere har spådd.

- Mens jeg tror at oddsen for en resesjon er 50 prosent eller høyere, er det fortsatt lite som tyder på at vi har beveget oss inn i en, sier Greenspan til avisen.

Dette er ikke første gang han er ute med sine spådommer og han mener det ikke bare er myndighetene eller sentralbankene som kan unngå en vedvarende nedgang.

- Det er lite trolig at en amerikansk resesjon kan skape en global resesjon. Men takten i verdensøkonomien vekst burde bremses ganske merkbart, sier den tidligere sentralbanksjefen.

Selv om veksttakten i fjerde kvartal var en stor skuffelse, har markedet likevel fått noe å glede seg over. Sysselsettingen i privat sektor økte med 130.000 i januar. Det viser ferske tall fra ADP. Konsensus blant økonomene lå rundt 43.000 nye arbeidsplasser i privatsektoren, ifølge Dow Jones Newswires. ADP-rapporten blir benyttet som en indikasjon på den totale sysselsettingen i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag