*Nettavisen* Økonomi.

Urolig for redningsaksjonen

Markedet mener det fortsatt gjenstår en rekke problemer.

Kontraktshandelen i futuresmarkedet viser at enkelte posisjonerer seg mot en nedgang på børsene. Nasdaq-futuren faller 0,25 prosent og blir slått av S&P 500-futuren som er ned 0,35 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanksjef Ben Bernanke advarer nå lovgiverne i USA mot å stanse redningsaksjonen til de amerikanske myndighetene. I en tale til kongressen gjør han det klart at avtalen må gjennomføres for å berolige markedene. Følgene hvis så ikke skjer er alvorlige.

Demokratene og republikanerne har hver sine planer. De førstnevnte krever at det også opprettes støtteordninger for huseiere og at det legges begrensninger på lederlønningene. Republikanerne er ikke trygg på omfanget av planen.

- Handlingene til Kongressen er raskt påkrevd for å stabilisere situasjonen og avverge det som ellers kan bli veldig seriøse konsekvenser for våre finansmarkeder og for vår økonomi, står det i talen til Ben Bernanke.

Han legger trykk på at de globale finansmarkedene vil forbli under ekstraordinært stress.

Resesjonsfrykten har igjen kommet snikende inn i tankene til investorene i Europa og Asia. Selv om de amerikanske myndighetene kausjonerer ut bankene er ikke det nok til å få pessimistene til å snu.

- Den tøffe intervensjonen hindret en internasjonal krasj, men alle problemene er ikke løst. Økonomien er fortsatt skjør. De fundamentale problemene som kredittboblen er fortsatt her. Tilliten har ikke kommet tilbake i markedet, uttaler fondsforvalter Matthieu Giuliani i Palatine Asset Management til Bloomberg News.

Redningsplanen som skal hjelpe bankene i USA fra total kollaps har foreløpig ikke fått noen langvarig virkning på utviklingen i aksjemarkedene. Finansminister Henry Paulson vil kjøpe råtne lån for 700 milliarder dollar fra bankene. Dette skal styrke balansen og hindre at flere finansselskaper må ta nye gigantiske tap.

- Investorene burde redusere aksjebeholdningen i utviklende markeder fordi den amerikanske planen for å demme opp de finansielle markedene ikke vil hindre en stygg oppbremsing, sier strategene i HSBC Holdings ifølge Bloomberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.