NA24.no

USA-ambassade advarer Oslo

Sist oppdatert:
Dersom bystyret i Oslo sier nei til flytting av den amerikanske ambassaden til Huseby, kan alle flytteplaner bli avlyst.

Det går fram av et leserbrev som ambassaden har sendt til Dagavisen og Aftenposten.

I brevet skriver ambassadens presse- og kulturråd, James Ellickson-Brown, at bystyret i Oslo ikke kan regne med at det amerikanske utenriksdepartementet vil bruke krefter på å finne en ny tomt utenfor sentrum dersom Huseby-alternativet blir stemt ned.

-Dersom bystyret i Oslo avslår anmodningen om å omregulere Husebytomten, er vi innstilt på at den amerikanske regjeringens midler øremerket relokalisering av ambassaden i Oslo i stedet vil bli brukt til å bygge en ny ambassade et annet sted i verden. Kort sagt betyr dette at ambassaden ikke kan forplikte seg med hensyn til søk etter alternative tomter og i enda mindre grad innen en satt frist, skriver Ellickson-Brown.

- Presser ikke
Dermed kan den midlertidige sikringstiltakene rundt ambassaden bli permanente. Ambasaden har også tidligere gjort det klart at det kan bli nødvendig å sperre noen av gatene rundt bygget.

Bystyret skal behandle saken 7. desember. James Elickson-Brown avviser at ambassaden forsøker å legge press på motstanderne av Huseby og bystyrerepresentantene som ikke har bestemt seg.

-Vi forsøker bare å klargjøre alternativene. Vi ville gjøre innbyggerne i Oslo en bjørnetjeneste dersom vi forsøkte å tåkelegge dette, sier han til TV 2 Nettavisen.

- I diskusjonene vi har hatt på alle nivåer fra bystyret til regjeringsnivå har vi forklart hva alternativene er: Enten å flytte til en sikker sone ved Huseby, eller å bli på Drammensveien i mange år framover. Dersom vi blir tvunget til å bli på Drammensveien, må vi revurdere sikringstiltakene. I så fall forventer vi at norske myndigheter på alle nivåer samarbeider med oss for å sikre amerikanske og norske ansatte ved ambassaden, og innbyggerne i nabolaget, sier Elickson-Brown.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere