Gå til sidens hovedinnhold

- USA antyder krise i kongefamilien

Amerikanske diplomater spår krise når den thailandske kongen dør, ifølge Wikileaks-avsløringer.

Ifølge Wikileaks-avsløringer skal den thailandske kongen lide av Parkinsons sykdom og depresjon, mens kronprinsen skal være hivpositiv.

Ifølge de hemmelige ambassadedokumentene, som er ført i pennen av amerikanske ambassadører og diplomater over en seksårsperiode, vil Thailand stå overfor et «sannhetens øyeblikk» når kong Bhumibol Adulyadej (81) dør, skriver The Times.

- Politiske konsekvenser
- Det er vanskelig å undervurdere den politiske konsekvensen når det gjelder usikkerheten rundt den uunngåelige krisen i arverekkefølgen som vil oppstå, straks kong Bhumibol Adulyadej dør, skriver en amerikansk chargé d’affaires i et ambassadenotat fra 2009.

I andre notater drøftes muligheten for et militærkupp etter kongens død. Det blir også spekulert på om dronningen eller prinsessen vil utfordre kronprinsen, som er den naturlige tronarvingen, og forlange tronen.

Det har lenge versert rykter om helsetilstanden til kongen og kronprinsen, men ingen thailandske nyhetsredaksjoner har noensinne meldt om dette. I Thailand kan nemlig kritikk mot kongefamilien straffes med fengsel.

Idømt fengselsstraffer
Tidligere Reuters-journalist Andrew Marshall skrev en analyse om de oppsiktsvekkende ambassadenotatene, men sa opp i protest da det internasjonale nyhetsbyrået nektet å publisere artikkelen.

En rekke utlendinger og thailendere har blitt idømt fengselsstraffer på opp mot 15 år for å ha kritisert kongefamilien. Reuters har en stab på 1600 i Thailand.

- Det var for risikabelt (for Reuters) å publisere, sier den britiske Andrew Marshall til The Times. Reuters sier imidlertid at artikkelen ikke ble publisert grunnet spørsmål rundt kildekritikken, objektiviteten og juridiske spørsmål.

Det mest oppsiktsvekkende ambassadenotatet inneholder spekulasjoner rundt kronprins Maha Vajiralongkorns helsetilstand.

Livstruende medisinsk tilstand
En amerikansk diplomat skriver at kronprinsen trolig lider av en livstruende, blodrelatert medisinsk tilstand.

- Ulike kilder hevder han enten er: hivpositiv, at han har Hepatitt C, lider av blodkreft eller en kombinasjon som fører til regelmessige blodoverføring, lyder notatet.

Andre dokumenter tar for seg angivelige uoverensstemmelser mellom ulike medlemmer av kongefamilien, noe som ifølge notatene kan by på problemer når en ny tronarving skal krones.

- Den kongelige arverekkefølgen styres av kongelige lover og den thailandske grunnloven, som skal sørge for en myk overgang. Det finnes ingen grunn til bekymring eller noe grunnlag for spekulasjoner, sier den thailandske ambassadøren til London, Kitti Wasinondh, til The Times.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg