NA24.no

USA åpner med bjørnebrøl

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Bear Stearns-nytt fører til knallåpning etter påskeferien.

Den kriserammede meglergiganten Bear Stearns ble i forrige uke oppkjøpt av konkurrenten JPMorgan Chase. Prisen var usle 236 millioner dollar, eller om lag 1,2 milliarder kroner, etter at bankens børsverdi hadde falt med over 95 prosent det siste året.

NA24 - din næringslivsavis

På kjøpetidspunktet var dette kun en femtedel av markedsverdien, og oppkjøpet var finansiert av den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve.

Femdobler budet
Dette gjorde aksjonærene forbannet, slik at JPMorgan natt til mandag skal ha vært i samtaler med Bear Stearns om å femdoble budet og temme sinte aksjonærer. Selv denne økningen vil gi oppkjøperen en rabatt på 30 prosent av markedsprisen.

Nå skal altså det nye budet bli 10 dollar per aksje, og ikke to dollar per aksje. Det gjør at både Bear-aksjen og resten av markedet gjør et skikkelig byks på USA-børsene mandag.

Alle indeksene åpner markant positivt. Drøyt klokken 15 mandag har den kjente Dow Jones-indeksen klatret 1,36 prosent til 12.529,51. Teknologitunge Nasdaq stiger 1,82 prosent til 2.299,21, mens den brede S&P 500 stiger 1,46 prosent til 1.348,91. Og de er fortsatt stigende.

- Investorer har avgjort at det verste nå er over hva gjelder oppkjøpet av Bear Stearns, og investorene kan nok en gang handle aksjer, og da spesielt i finansmarkedet, sier Paul Nolte, investeringssjef i Hinsdale Associates til MarketWatch.

Opp 66 prosent
Bear Stearns-aksjen stiger 67 prosent på beskjeden om at JPMorgan-representanter er i samtaler om å femdoble sitt tilbud. Goldman Sachs og Lehman Brothers faller på den annen side ved børsåpningen i USA. Årsaken er at Standard & Poor's fredag endret Wall Street-firmaenes kredittrating til det negative.

Tiffany & Co, verdens nest største tilbyder av luksussmykker, klatret mer enn det har gjort på syv år, på bedre profittutsikter enn forventet. Tiffany steg 14 prosent da børsene åpnet i USA mandag.

- Tiffany viser oss at økonomien fortsatt ikke er helt ute og kjører. Hvis vi nå får stabilitet i de finansielle aksjene, og vi ikke ser flere nesten-konkurser, kan vi se litt av et rally på børsene, sier Tom Wirth, investeringsleder ved Chemung Canal Trust til Bloomberg News.

Hussalget øker
Et lyspunkt var også at salget av brukte boliger i februar økte. Salget ligger imidlertid mer enn tjue prosent under samme periode i 2007, men var likevel positivt i et presset boligmarked.

Salget av brukte boliger økte overraskende med 2,9 prosent i februar, mens det sank 0,4 prosent i januar. Tallknuserne forventet reduksjon også i februar.

Det er likevel altfor tidlig å friskmelde det amerikanske boligmarkedet. Prisene faller fremdeles.

Sammenlignet med februar i fjor falt prisene med hele 8,2 prosent. Det er det høyeste prisfallet siden boligstatistikken ble innført i 1968.

- Det ser ut til å være en pause. Prisene har falt, og folk ser ut til å få finansiering, dog ikke til de samme betingelsene som før. Vi er nok fremdeles et betydelig stykke unna å friskmelde boligmarkedet, sier sjeføkonom Nigel Gault ved Global Insight til nyhetsbyrået Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere