*Nettavisen* Økonomi.

USA åpner ned

Svake tegn i arbeidsmarkedet trekker børsene ned.

03.04.08 16:25

De tre viktigste indeksene henter seg noe inn, men er fortsatt i minus.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente indeksen Dow Jones er ned 0,29 prosent til 12.569,11 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir sendt ned 0,46 prosent til 2.350,65 poeng. Den brede S&P 500-indeksen faller 0,26 prosent til 1.363,96 poeng.

I Europa faller børsene etter at analytikerne fortsetter å barbere sine forventinger til bankenes resultater. De jekker også ned forventingene til de øvrige sektorene. Analytikerne begynner å kutte i estimatene for de største selskapene. Blant annet venter tallknuserne nå en resultatvekst på 1,9 prosent i 2008 for selskapene som inngår i Stoxx 600-indeksen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News. Ved utgangen av fjoråret lå forventet resultatvekst for inneværende år på 11 prosent.

Uklare makrosignaler
I mars endte ISM-indeksen som følger innkjøpssjefene i tjenestesektoren på 49,6. Det er en oppgang fra 49,3 i februar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at indeksen skulle ligge på 49. Alle målingene av undergruppene viser en økning, mens målingen som følger arbeidssituasjonen forble uendret på 46,9.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte til 407.000 i forrige uke, viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er en oppgang på 38.000. Økonomene hadde ventet at søkerantallet ville havne på 366.000 viser en oversikt fra Bloomberg News.

Samtidig økte den videreførte ledigheten med 97.000 til 2.937.000. Ledighetstallene fra den foregående uken ble også revidert. Antallet førstegangssøkere økte dermed til 369.000 fra 366.000 i den perioden.

Denne rapporten kommer dagen før månedens viktigste makrorapport. Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene kommer fredag ettermiddag. Arbeidsmarkedet er en god indikasjon på hvordan økonomien utvikler seg. De siste månedene har denne viste en negativ jobbvekst og økende ledighetsrate. Det er i samsvar med tidligere tider med resesjon.

Bernanke taler
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke holder for andre dag på rad et vitnesbyrd foran kongressen i USA. Han gjentar at den amerikanske økonomien er inne i en vanskelig periode, og at markedene er under et betydelig press. Enkelte verdipapirmarkeder fungerer fortsatt dårlig. Dessuten venter han at den økonomiske veksten kommer tilbake i andre halvår og inn i 2009.

UBS venter at IT-giganten Cisco kan oppleve at veksten fra det amerikanske, europeiske og dessuten fremad voksende markedet kan bli lavere. Meglerhuset frykter at ordrene blir færre etter hvert som utviklingen i verdensøkonomien ser ut til å bli rammet av uroen i USA. Cisco-aksjen faller 3,5 prosent i handelen.

Søte toner
Blackberry-produsenten Research In Motion kommer med positive resultater.

En dobling av resultat per aksje til 72 cents per aksje i fjerde kvartal fra 33 cents fra tilsvarende periode året før, overrasker positivt. Omsetningen ble også doblet til 1,88 milliarder dollar fra 930,4 millioner dollar. Analytikerne ventet 71 cents per aksje i resultat fra en omsetning på 1,86 milliarder dollar. Selskapet økte antallet abonnenter med 2 millioner kunder i fjerde kvartal. For første kvartal venter de at ytterligere 2,2 millioner nye kunder kommer til.

De ser også at resultatet i løpet av regnskapsårets tre første måneder vil øke til mellom 82 cents og 86 cents per aksje fra en omsetning på inntil 2,3 milliard dollar. Aksjen stiger mer enn 3 prosent i handelen.

Waferprodusenten MEMC melder at de blir rammet av forsinkelser i forbindelse med en produksjonsenhet ved anlegget i Texas. Dette fører til at de har sendt ut et resultatvarsel. I første kvartal kuttes omsetningsutsiktene til 500 millioner dollar fra 560 millioner dollar, mens bruttomarginen er ventet å falle til 52 prosent fra tidligere guiding på 54,8 prosent. Aksjen faller 10 prosent i førhandelen.

Stigende dollarkurs presser oljeprisen noe tilbake. Råoljekontraktene med referanseverdien WTI handles i New York for 103,92 dollar fatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.