NA24.no

USA avviser Iran-kompromiss

Bush-administrasjonen avviser et kompromissforslag om Irans atomprogram.

(NA24): I siste liten har Iran fremmet et kompromissforslag for å unngå at striden om landets atomprogram henvises til FNs Sikkerhetsråd, men forslaget får umiddelbart tommelen ned fra USA.

Ifølge Associated Press, som siterer en anonym diplomat, har Iran i samtaler med Russland åpnet for å suspendere full-skala urananriking i inntil to år.

Men Scott McClellan, pressetalsmann for Bush-administrasjonen avviser kompromissforslaget. - Det internasjonale samfunnet har gjort det klart hva Iran må gjøre - det innebærer å stanse all anrikingsaktivitet, sier han ifølge nyhetsbyrået.

Det internasjonale energibyrået IAEA sitter nå i møter i Wien for å forsøke å finne en løsning på Iran-saken. Russland har forsøkt å megle i saken, blant annet med et forslag om at Irans uran kan anrikes i Russland, mens USA presser på for å oversende den til Sikkerhetsrådet, som kan ilegge sanksjoner.

Utspillene kommer i forkant av at president George W. Bush skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag. Russland har veto i Sikkerhetsrådet, og USA forsøker intenst å få landet med på tiltak mot Iran.

USA mener Irans atomprogram har som mål å utvikle atomvåpen, mens Iran hevder hensikten er å produsere energi.

- Dette handler om tiltro i det internasjonale samfunnet. Regimet har vist at det ikke kan stoles på. Det skjulte atomaktivitetene sine fra det internasjonale samfunnet i to tiår. Det har nektet å oppfylle internasjonale forpliktelser, sier McClellan.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere