*Nettavisen* Økonomi.

USA-børsene knaller til

Tirsdagens fantastiske oppgang får bein å gå på.

12.03.08 17:03

Grådigheten overtar for frykten blant investorer på USA-børsene. Alle indeksene stiger.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag ble den beste børsdagen amerikanere har sett på fem år, og denne onsdagen stiger aksjene videre.

Næringsindeksen Dow Jones stiger 0,92 prosent til 12.268,59 poeng, og teknologiindeksen Nasdaq Composite klatrer 0,85 prosent til 2.274,98 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt opp 0,69 prosent til 1.329,80 poeng.

Skiftende tillit
Ved åpningen ble markedet preget av en undersøkelse som viste at finansfolks tillit til verdensøkonomien har falt. Bloombergs globale tillitsindeks falt til 13,1 i mars fra 14,3 i februar. Respondentene i undersøkelsen er blitt mer usikre på Asias evne til å stå imot nedturen i den amerikanske økonomien.

Snur sentimentet
Men pipen fikk en annen lyd så snart Caterpillar, verdens største produsent av bulldosere, nevnte at nettopp Asia er et svært sterkt marked om dagen. Selskapet leder an rallyet, etter at de uttaler at de fremadstormende markedene, som for eksempel Kina, vil øke salget deres. De økte salgsprognosene for 2010 med 20 prosent.

- Selskaper som allerede har engasjert seg i utenlandsk forretningsvirksomhet kommer definitivt til å dra fordel av det, noe Caterpillar har gitt oss et glimrende eksempel på, sier John Schmitz, forvalter ved Bahl & Gaynor Investment Counsel, til Bloomberg News.

Oljehjelp
De amerikanske børsene får også hjelp av fallende oljepris. Råolje med aprillevering faller under 108 dollar fatet, etter å ha satt en ny rekord rett i underkant av 110 dollar tirsdag.

Jubelen fortsetter
Gleden etter sentralbankenes tiltaksplaner for å bedre likviditeten i kredittmarkedet ser foreløpig ut til å fortsette. Nyheten om at den amerikanske sentralbanken stiller 200 milliarder dollar til disposisjon for banker og andre finansinstitusjon, var årsaken til tirsdagens kjemperally.

Antallet boliglånssøknader falt med 1,9 prosent i forrige uke. Dermed fortsetter tendensen der amerikanerne skyr boligmarkedet, det viser en indeks fra foreningen for boligutlånsbankene i USA. Søknadene om å lånefinansiere et boligkjøp eller refinansiere eksisterende lån falt til 671,7 fra 684,9 uken i forveien.

Refinansieringsandelen falt 4,7 prosent samtidig som renten på lån som løper i 30 år steg til det høyeste nivået på fem måneder. Dette skjer samtidig som eiendomsprisene stuper og at kredittkrisen presser utlånsrentene fra bankene oppover.

Aksjemarkedet ønsker at den amerikanske sentralbanken vil fortsette å kutte rentenivået i verdens største økonomi, men fortsatt er det skeptikere som mener dette ikke vil være nok for å hjelpe økonomien. Faren for resesjon er fortsatt stor.

Dollaren faller
Dollarkursen faller mot euroen og yen på spekulasjoner om at den amerikanske sentralbankens plan om å tilføre midler til bankene ikke er nok til å bedre den skremmende situasjonen i pengemarkedet og at det ikke er nok til å hindre nye tap i kredittmarkedet. Det skriver Bloomberg News.

Den amerikanske valutaen blir også svekket av at enkelte satser på at rentenivået i USA skal ytterligere ned. Tidligere i uken gikk det spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken kan komme til fremskynde et rentekutt i forkant av møtet til neste uke, men etter tiltakspakken som ble fremlagt tirsdag er det færre som satser på dette nå. Likevel prises det i større grad i markedet inn et rentekutt på 0,75 prosentpoeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.