*Nettavisen* Økonomi.

USA-børsene tar et pust i bakken

Foto: Mary Altaffer

Børsene på Wall Street klarte ikke holde løpet ut.

12.09.09 10:34

Fredag markerer slutten på et fem dager langt rally for USA-børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Den toneangivende Dow Jones-indeksen falt 0,23 prosent til 9605,41 poeng. Bredere S&P 500 mistet 0,14 prosent og endte på 1042,73 poeng, og klarte dermed ikke å avslutte uken med ny årsbeste. Teknologidominerte Nasdaq Composite sank 0,15 prosent til 2080,90 poeng.

- Vi har klatret langt allerede, markedet tar en pust i bakken her, sier Peter Boockvar, aksjestrateg ved Miller Tabak, til Marketwatch.

Børsene tok altså en hvilepause på markeringsdagen til terroristangrepene i 2001.

Les mer: Da verden fikk sjokk

Nervøst
Markedet er ganske nervøst siden vi er på historisk høye nivåer, prisingsmessig.

Det hjelper ikke stemningen at innsidere har lempet ut aksjer de siste ukene. I august var antallet innsidere som solgte aksjer svært mye større enn i noen annen måned i år, og september ser ut til å gå samme vei.

Les mer: «Salgsorgie» blant innsiderne

Kjører opp i front
Transportgiganten FedEx var blant selskapene som likevel gjorde det bra. Aksjen steg vel seks prosent, etter at de kommer med et positivt resultatvarsel.

Transportsektoren er gjerne blant de første som begynner å merke effektene av en opphenting i økonomien, og har vært blant bransjene som har gjort det best i løpet av det seneste rallyet.

Makrotall
Det har kommet noen nye makrotall fra økonomien.

For det første ser det ut til at tilliten blant forbrukere er i ferd med å ta seg opp. De foreløpige målingene på forbrukersentimentet fra universitetet i Michigan viser at tilliten blant amerikanerne er i klar bedring. Undersøkelsene er ordnet gjennom en indeks og denne steg til 70,2 poeng fra 65,7 poeng i august.

Les mer: Tilliten i klar bedring

Det er også kommet tall for importprisene. Den sterke oppgang i oljeprisene ga et hopp på 0,2 prosent for amerikanske importpriser i august. Det var ventet en økning på 1,2 prosent.

Les mer: Importprisene stiger i USA

Andre markeder
I Asia var det en lettet stemning på børsene, bortsett fra i Japan.

Bedre enn ventede økonomiske data fra Kina og oppjusterte utsikter fra Det internasjonale energibyrået dominerte bildet.

En rapport lagt frem av kinesiske myndigheter viser at industriproduksjon og investeringsveksten har akselerert i august. I forrige måned steg industriproduksjonen med 12,3 prosent på årsbasis, som var en oppgang fra juli.

Europa kunne også vise til en positiv utvikling.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,23 % til 9605,41 poeng

S&P 500 -0,14 % til 1042,73 poeng

Nasdaq Composite -0,15 % til 2080,90 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.