NA24.no

USA-børsene sliter

Foto: Richard Drew (AP / Scanpix)
Sist oppdatert:
Det butter mandag etter fem ukers oppgang.

Etter fem uker på rad med oppgang begynner det dårlig etter påsken. Etter en times handel mandag er de viktige indeksene i USA ned 0,5 til 1 prosent.

Fokus er på konkursfaren i General Motors, på kommende bankresultater, samt på energisektoren, etter at det internasjonale energibyrået IEA kuttet etterspørselsprognosen for olje.

Følg USA-børsene på NA24s kurstjeneste.

GM tynges av konkursmulighet
General Motors har fått beskjed av amerikanske myndigheter om å forberede en konkursbegjæring, ifølge New York Times. Konsernet skal ha fått en frist til 1. juni.

Dette kan bli resultatet hvis man ikke oppnår store innrømmelser fra långivere og de fagorganiserte i United Auto Workers.

Les mer: - General Motors mot konkurs

GM-aksjen faller rundt 15 prosent mandag.

Oljefall
Det internasjonale energibyrået IEA nedjusterte fredag sitt anslag for verdens oljeetterspørsel i 2009 til 83,4 millioner fat pr. dag. Det er en nedjustering på 1 million fat i forhold til den tidligere prognosen, og IEA holder muligheten åpen for videre kutt.

Dette tynger oljeprisen og oljerelaterte aksjer mandag. Fredag var både aksje- og oljemarkedet stengt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her.

Den amerikanske referanseoljen WTI er så langt mandag ned nær 6 prosent til 49,22 dollar. Delindeksene for olje- og oljeserviceaksjer faller 2-3 prosent.

Finans opp
Finansaksjene trekker derimot opp mandag. Disse har steget voldsomt siden bunnen tidligere i vinter, og før helgen fikk de ytterligere løft av overraskende gode tall fra storbanken Wells Fargo.

Denne uken leverer en rekke store banker og finansselskaper kvartalsresultater i USA, og dette ventes å få stor betydning for den videre børsutviklingen.

Så langt mandag har både Citigroup og Bank of Amercia steget mer enn 10 prosent, og flere andre finansaksjer viser også positive tall.

Det kommer ingen viktige makrotall mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere