NA24.no

(Scanpix)

USA-børser til ny bunn

Sist oppdatert:
Løft fra start, ned til slutt

USA-børsene begynte i pluss tirsdag, men dagen endte til slutt på et nytt bunnivå. S&P 500-indeksen endte under 700 for første gangs siden oktober 1996.

I forhold til den voldsomme nedturen på 4-5 prosent mandag, var fallet imidlertid lite.

- Alt er en kjøpsmulighet fordi verdsettelsene er superattraktive. Vi har aldri sett maken før, men problemet er at vi fortsatt ser risiko for nedgang. Det er fortsatt kredittørke og de økonomiske utsiktene er negative, sier forvalter Jacques Porta ved Ofi Patrimoine i Paris til nyhetsbyrået Bloomberg.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på USA-børsene?

1.000 milliarder dollar
De amerikanske myndighetene har nå kommet med mer detaljer rundt et nytt låneprogram for små bedrifter og privatkunder. Totalt kan inntil 1.000 milliarder dollar stilles til rådighet, og finansdepartementet og den amerikanske sentralbanken har sendt ut detaljene i en pressemelding.

I første omgang vil 200 milliarder dollar bli gjort tilgjengelig for å sparke i gang låneaktivitet blant konsumentene. Midlene skal bidra til at husholdningene skal klare å håndtere billån, studielån og kredittkortlån. I tillegg vil også mindre bedrifter også få lettelser i lånevilkårene. Tiltaket skal også sørge for at bilforhandlere skal få tilgang til å finansiere biler de allerede sitter med på lager.

Fallende boligaktivitet
Antallet boliger i salg falt med 7,7 prosent i januar. Det viser tall fra eiendomsmeglernes forening «The National Association of Realtors». Statistikken er organisert i form av en indeks som benyttes til å måle aktiviteten i boligmarkedet. Fallet til 80,4 poeng var langt større enn hva markedet hadde forventet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen ville vise en nedgang til 85,4 poeng.

Selskaper knyttet til boligsektoren, for eksempel boligentreprenører og byggevarebutikker, var blant aksjene som falt mest tirsdag.

Les mer: Færre boliger i salg

Olje opp igjen
Oljeprisen falt 10 prosent mandag, men hentet seg opp igjen tirsdag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI steg tirsdag snaut 4 prosent til 41,65 dollar på råvarebørsen i New York.

En del oljerelaterte aksjer gikk dermed mot strømmen tirsdag. Det samme gjelder enkelte andre råvareaksjer, for eksempel gruveselskapet gruveselskapet Freeport-McMoRan Copper & Gold, som steg 7 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bilsalg halvert
Bilbransjen er blant dem som er hardest rammet av den økonomiske nedturen. Tall for februar viste at antallet solgte biler i USA falt med 53 prosent for General Motors, sammenlignet med samme måned i fjor. For Ford og Chrysler var fallet henholdsvis 48 og 44 prosent.

GM og Ford falt henholdsvis 0,5 og nær 4 prosent på børsen. Chrysler er ikke børsnotert.

De amerikanske bilprodusentene har lenge slitt med feilsatsinger og store pensjonsforpliktelser. Nå er den en gang så stolte industrien rammet av konkursfare. General Motors og Chrysler har begge mottatt nødlån fra myndighetene og har allerede varslet at de trenger ytterligere hjelp.

AIG skremte
Manbdag skremte kvartalstallene fra forsikringskjempen AIG vannet av investorene da den la frem tidenes største kvartalsunderskudd i USA noensinne. De amerikanske myndighetene tar nå nye grep for å redde det skadeskutte forsikringsselskapet American International Group. Totalt stilles en livline på 30 milliarder dollar tilgjengelig som selskapet skal få trekke på ved behov. Dette gjøres for å unngå at AIG igjen skal komme i et desperat behov for kapital. Finanskrisen har rammet AIG tungt, og virksomheten som omfatter forsikringer på obligasjonslån har bidratt til milliardtap.

Konglomeratet General Electric, som stupte mandag etter å ha kuttet utbyttenivået med to tredjedeler, falt videre tirsdag. Aksjen endte ned 8 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,55% til 6.726,02

Nasdaq -0,14% til 1.321,01

S&P 500 -0,64% til 696,33

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere