Gå til sidens hovedinnhold

USA falt tilbake etter oppturen

Svake makrotall og fulle oljelagre senket USA-børsene onsdag.

Etter fire dager på rad med oppgang falt de amerikanske børsene onsdag, til tross for at indeksene hentet seg noe inn mot slutten av dagen.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Fokus var på makrotall, som jevnt over var noe skuffende. I tillegg bidrog en fallende oljepris til at energiaksjer var blant de svakeste. Det var enkelte lyspunkter blant IT-aksjene. For eksempel steg Microsoft, Google og Apple moderat.

Arbeidsmarkedet
Det kommer flere nyheter på makrofronten resten av uken. Mye vil handle om situasjonen i arbeidsmarkedet og hvor mange amerikanere som går uten jobb. Allerede onsdag har det kommet en forsmak på hva månedens viktigste rapport kan vise. ADP-rapporten følger sysselsettingen innen privat næringsliv og kommer onsdagen før den første fredagen i hver måned.

Rapporten fra ADP viser at 532.000 jobber ble kuttet fra lønningslistene i mai. Økonomene ventet i forkant jobbkutt på rundt 525.000. Snittet i første kvartal var et fall på 691.000 i hver måned.

Les mer: Nytt stup i sysselsettingen

- Inntrykket vi har er at arbeidsmarkedet fortsatt er ekstremt svakt. Det verste er bak oss, men likevel er det et svært vanskelig klima. Hvis du har en jobb, er du redd å miste den. Hvis du ikke har en jobb, sliter du med å skaffe en, sier økonom Ken Wattret ved BNP Paribas i London til CNN Money.

Fredag kommer den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Her venter økonomene at sysselsettingen vil falle med 530.000 og at ledigheten vil stige til 9,2 prosent fra 8,9 prosent. Torsdag kommer utviklingen for førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd, og økonomene forventer at 620.000 møtte opp på trygdekontorene i forrige uke.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mindre oppgang enn ventet
Samtidig har det kommet nok en bekreftelse på at pessimismen blir mindre i de amerikanske bedriftene. ISM-indeksen for tjenestesektoren steg til 44 poeng i mai fra 43,7 i april. Økonomene forventet at indeksen ville havne på 45 poeng, viser estimater fra Bloomberg News.

Les mer: Skuffende nøkkeltall fra USA

Antallet fabrikkordre økte med 0,7 prosent i april. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Det er litt under forventningene i markedet som ifølge Bloomberg ventet at antallet ordre ville øke med 0,9 prosent. Samtidig ble ordreinngangen for varige goder i april revidert ned.

Les mer: Flere ordre i USA

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Oljefall
Oljeprisen falt markant onsdag, etter en rapport som viste at råoljelagrene i USA økte mer enn ventet den siste uken.

Den amerikanske referanseoljen WTI for juli-levering falt 3,5 prosent til 66,12 dollar pr. fat.

Delindeksene for oljeselskaper og oljeselskaper stupte begge nær 5 prosent onsdag.

Les mer: Hopp i oljelagrene

Lavere brikkesalg
Intel ble tynget etter at en minnebrikkeindustriens største fagorganisasjon i en analyse anslår at det globale salget av minnebrikker kommer til å falle med 22 prosent i 2009 som følge av den globale konjunkturnedgangen.

Intel-aksjen falt 1,5 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,75% til 8.675,24

Nasdaq -0,59% til 1.825,92

S&P 500 -1,37% til 931,76

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken