*Nettavisen* Økonomi.

USA falt tilbake

Foto: (Scanpix)

Børsens nyttårsrakett mistet oppdrift mandag.

05.01.09 22:38

Etter kraftig oppgang på årets første børsdag før helgen, falt USA-indeksene noe tilbake mandag.

Dow Jones endte ned nær 1 prosent, mens fallet var mindre for Nasdaq og S&P 500.

Bilsalget stuper
Mandag viste månedlige tall et kraftig fall i det amerikanske bilsalget i desember. Salget var omtrent en tredjedel lavere enn samme måned ett år tidligere, og det svake markedet rammet både amerikanske og utenlandske merker. Ford falt 32 prosent, GM 31 prosent, mens salget for Toyota stupte hele 37 prosent.

For General Motors var salget i 2008 det laveste siden 1959.

Det var imidlertid forventet at desember, en måned preget av kredittskvis og konkursfare i Detroit, ville være fryktelig for Ford og GM, og disse aksjene steg mandag henholdsvis 5 og 2 prosent på børsen. Toyota falt derimot 1 prosent i USA-handel.

På makrofronten slapp det amerikanske handelsdepartementet eller statistikk over byggeinvesteringene i november. Tallene viser et fall på 0,6 prosent. Det er dog bedre enn hva markedet hadde ventet. Ifølge Dow Jones Newswire hadde økonomene forventet et fall på 1,2 prosent.

Samtidig ble tallene for oktober revidert til et fall på 0,4 prosent, noe som er en klar forbedring fra en omsetningssvikt på 1,2 prosent som opprinnelig ble meldt.

Venter skattekutt
Den nyvalgte presidenten Barack Obama har kommet med noen av tiltakene for å redde den amerikanske økonomien. Blant annet åpner Obama for store skattekutt for å stimulere til økt forbruk. I tillegg har administrasjonen presentert flere tiltak for å få fart på den økonomiske aktiviteten.

Les mer: Obama styrker dollaren

Olje styrkes
Oljeprisen har fått et solid hopp og skaper bekymring for hvordan det vil slå inn på pressede forbrukere og selskaper. Konflikten i Midtøsten mellom Israel og palestinske Hamas har fått flere av landene i Midtøsten til å reagere. Iran truer med å stanse i oljeleveransene hvis ikke Israel trekker seg ut av Gaza. Dette er noe markedet har fryktet, og USA blir også beskyldt for å være for positiv til Israel.

Den amerikanske lettoljen WTI steg mandag over 5 prosent til 48,81 dollar fatet på råvarebørsen i New York, det høyeste nivået på en måned.

Dette bidrog til at delindeksen for oljeservice steg nær 4 prosent, mens delindeksen for oljeselskaper endte opp nær 1 prosent.

Jobs kommenterer helse
Steve Jobs, grunnlegger og toppsjefen i Apple, har gått ut og avkreftet ryktene rundt sin egen helse. Jobs meldte avbud til den årlige MacIntosh, og har overlatt den faste innslaget med foredrag til Phil Schiller. Det har fått spekulasjonene til å svirre rundt Jobs helsetilstand. Tidligere har Jobs overvunnet kreft, men har den siste tiden slitt med store vekttap.

Forklaringen på vektnedgangen skyldes ifølge et brev Jobs har sendt ut hormonelle forstyrrelser, og har medført nedsatt helsetilstand. Jobs forsikrer at han vil fortsette som øverste sjef for Apple i sykdomsperioden. Aksjekursen endte opp 4 prosent.

Les mer: «Supermann» er ikke døende

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,91% til 8.952,89

Nasdaq -0,26% til 1.628,03

S&P 500 -0,47% til 927,45

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.