NA24.no

USA fosser frem

(Thinkstock.com)
Beste veksttall på 11 år.

Amerikansk økonomi vokste med hele 5.0 prosent annualisert rate i tredje kvartal. Veksttakten er revidert opp med et drøyt prosentpoeng fra forrige publisering, til det høyeste nivået siden tredje kvartal 2003. Det skriver DNB i en rapport julaften.

- Veksten styrker oss i forventningen om at Fed kan heve renten i juni neste år, skriver DNB Markets.

Veksten er bredt basert, med særlig solide bidrag fra privat forbruk og investeringer. Det var først og fremst forbruket som ble oppjustert i gårsdagens revidering, og her ligger det an til enda sterkere vekst i fjerde kvartal. I november økte nemlig privat forbruk med hele 0,7 prosent m/m, målt i volum.

Veksten i husholdningenes disponible inntekt har tiltatt litt i det siste, og i tillegg spares det mindre enn før. Spareraten avtok ytterligere, med to tideler til 4,4 prosent av disponibel inntekt, i november. For bedriftsinvesteringene ser bildet svakere ut på tampen av året. Gårsdagens ordrestatistikk for november måned peker mot stagnasjon i fjerde kvartal, etter en vekst på friske 9 prosent i tredje kvartal.

Bra vekst også i Storbritannia
Britisk økonomi vokste med 2,8 prosent annualisert fra andre til tredje kvartal, med frisk forbruksvekst som den sentrale drivkraften. Den var i sin helhet finansiert av lavere sparing, ettersom husholdningenes inntekter (fratrukket skatt og inflasjon) avtok med 0,1 prosent i samme periode.

Den dårlige nyheten fra gårsdagens BNP-revisjon var at økonomien, og da særlig investeringene, har vokst saktere enn tidligere rapportert i de forrige fem kvartalene. BNP-veksten var dermed 2,6 prosent å/å i tredje kvartal, mot tidligere rapporterte 3 prosent. Vi tror ikke Bank of England kommer i gang med rentehevinger før i november neste år.

Lavere vekst i Norge
Her hjemme er veksttakten avtakende. I sin pengepolitiske rapport i desember anslo Norges Bank at arbeidsledigheten, slik den måles i SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU), ville stige fra 3½ prosent i 2014 til 3¾ prosent i 2015. Ifølge gårsdagens statistikk kom ledigheten allerede i oktober (snitt september-november) opp til 3,8 prosent. Det er tre tideler opp fra den foregående tremånedersperioden, og den høyeste ledighetsprosenten siden mai 2006.

Ifølge undersøkelsen er det nå 103 000 arbeidsledige i Norge, det høyeste antallet siden desember 2005. Bak oppgangen ligger en nedgang i sysselsettingen og en viss tilvekst i arbeidsstyrken.

SSBs undersøkelse viser dermed et mindre positivt bilde av nåsituasjonen i arbeidsmarkedet enn NAVs månedlige tall for registrert ledighet. Markedsreaksjonene var likevel begrenset – med rette.

Norges Bank er tydelige på at de foretrekker å se på NAV-statistikken, som er mindre volatil og usikker. Månedlige AKU-tall må tas med en klype salt, ettersom det er en utvalgsundersøkelse med betydelige feilmarginer.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere