Gå til sidens hovedinnhold

USA henter seg inn

USA-børsene falt markant torsdag, men hentet seg opp mot slutten.

De viktigste indeksene hentet seg opp fra dagens verste nivåer. Dow Jones endte så vidt i minus, mens Nasdaq og S&P 500 er henholdsvis 0,73 prosent og 0,17 prosent i pluss.

Som de siste dagene er finanssektoren under hardt press, men sektoren har hentet seg litt inn mot slutten etter at Reuters, basert på anonyme kilder, meldte om at Obama-administrasjonen jobber med en plan for å subsidiere renten på boliglån.

Et lyspunkt er ellers Coca-Cola, som kom med gode kvartalsttall.

Manglende detaljer rundt Barack Obamas planer for å stimulere verdens største økonomi til å komme ut av den dype krisen er med på å senke børsene over hele verden.

- Det er fremdeles noe bakrus som henger igjen, sier økonom Ken Wattret i BNP Paribas til CNN Money.

Han viser til de alvorstyngende uttalelsene til den nye finansministeren Timothy Geithner da sistnevnte la frem planene på å redde bankvesenet.

- Det har vært noen skuffelser rundt detaljer, eller mangelen på dem, fra de finansielle redningsplan. Det er fortsatt igjen en heller negative ettermæle, sier Wattret.

Aksjemarkedet blir rammet av at investorene rømmer til trygge havner.

Les mer: Flykter til dollar og gull

På makrofronten har det kommet et blandet bilde. På den positive siden viser en oversikt over detaljhandelen at amerikanerne er i ferd med å legge igjen mer penger i butikkene, men fortsatt tegnes det et dystert bilde i arbeidsmarkedet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fersk statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet viser at detaljhandelen viser en overraskende vekst på 1 prosent i årets første måned. Hvis det volatile bilsalget holdes utenom steg detaljhandelen med 0,9 prosent. Økonomene ventet ifølge estimater innhentet av Bloomberg News at detaljhandelen ville falle med 0,8 prosent i januar, mens detaljhandelen utenom bilomsetningen var ventet å falle med 0,5 prosent.

Les mer: Shoppesjokk i statene

I forrige uke falt antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd med 8.000 til 623.000, viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Samtidig ble antall nye søkere fra uken tidligere oppjustert til 631.000 fra 626.000. Utviklingen er svakere enn økonomene hadde ventet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 610.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Verre er det at et snitt de siste fire ukene viser en oppgang i antallet førstegangssøkende på 24.000 til 607.500, og ligger nå på det høyeste nivået siden november 1982. Antallet søkere til ledighetstrygd som har vært i søknadsprosess mer enn én uke steg med 11.000 personer til 4.810.000. Dette er det høyeste antallet som er målt, siden undersøkelsene begynte i 1967.

Les mer: Flere langtidsledige i USA

På selskapsfronten har Coca-Cola lagt frem sitt resultat etter fjerde kvartal. Brusprodusenten gjør det bedre enn markedet hadde forventet og kan vise til en tosifret vekst i det sammenlignbare resultatet per aksje for niende måned på rad. Så langt er aksjen opp 6 prosent for dagen.

Les mer: Coca-Cola beholder futten

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones: -0,09 % til 7932,76
Nasdaq Composite: +0,73 % til 1541,71
S&P 500: +0,17 % til 835,19

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot