*Nettavisen* Økonomi.

USA-investorer på gjerdet

Amerikanske investorer satt fredag på gjerdet og grublet på om sentralbanken har hevet renten for mye.

25.08.06 22:11

HOUSTON (NA24): USA-børsene endte praktisk talt flatt fredag, på en dag med lavt handelsvolum og få nyheter.

Uken som helhet har gitt en moderat nedgang, i størrelsesorden 1 prosent, etter solid opptur forrige uke, da indeksene steg hver dag.

Markedet har denne uken vært opptatt av om rentehevingene til sentralbanken de siste to årene vil kjøle amerikansk økonomi ned i for stor grad. Svake tall fra boligmarkedet har forsterket denne frykten.

Generelt har aksjer som er lite konjunkturfølsomme gjort det bedre de siste dagene enn aksjer i selskaper som i større grad er avhengige av gode tider for å tjene penger.

Ford-aksjen steg rundt 3 prosent fredag. Det svinger kraftig for denne bilaksjen i takt med spekulasjoner om ulike løsninger, blant annet om selskapet kan bli kjøpt av børs. Dagens oppgang kom, ironisk nok, trolig fordi styremedlem Robert Rubin trakk seg fra styret. Rubin, som tidligere var finansminister i USA, oppga mulige interessekonflikter i forhold til hans nåværende jobb som direktør i finanskonsernet Citigroup. Det spekuleres i om dette skyldes at det arbeides med en finansiell løsning for Ford.

Oljeprisen endte ned fredag, etter å ha steget kraftig torsdag og fredag formiddag. Svingningene ser i stor grad ut til å skyldes varierende grad av uro for at lavtrykksområder som svirrer skal utvikle seg til orkaner som kan ramme oljeinstallasjonene i Mexico-gulfen, noe som bidrog til den kraftige oljeprisoppgangen på ettersommeren i fjor. Et fat nordsjøolje for levering i oktober falt fredag med et halv prosent fra torsdag til 72,55 dollar, etter å ha vært oppe i 74 dollar tidligere på dagen.

Sentralbanksjef Ben Bernanke holdt en tale i forbindelse med et sentralbankseminar i i Jackson Hole i delstaten Wyoming. Han trakk de lange linjene når det gjelder globalisering av økonomien, helt fra romertiden, men han sa ingenting som påvirket finansmarkedene.

Det var heller ingen viktige makrotall i dag. Markedsrentene falt noe. Renten på tiårige statsobligasjoner er nå 4,79 prosent, nær de laveste nivåene siden mars.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,18% til 11.284,05

Nasdaq +0,15% til 2.140,29

S&P 500 -0,07% til 1.295,09

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.