NA24.no

USA kan nekte flypassasjerer å ta med mobilen

USA har allerede varslet at smarttelefoner som iPhone vile bli gjenstand for ekstra sikkerhetssjekker.
USA har allerede varslet at smarttelefoner som iPhone vile bli gjenstand for ekstra sikkerhetssjekker. Foto: Stephen Lam (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Flypassasjerer kan bli nektet å ta med seg telefoner og annet elektronisk utstyr på direkteflyginger til USA dersom batteriet er dødt.

De nye reglene er blant tiltakene USAs flysikkerhetsmyndigheter varslet da de trappet opp sikkerheten tidligere i uka som følge av nye trusler.

Ved enkelte flyplasser som har direkteforbindelser til amerikanske destinasjoner, kan passasjerer bli bedt i sikkerhetskontroller om å slå på mobiltelefonen, nettbrettet eller laptopen. Dersom utstyret er tomt for strøm, vil det ikke kunne tas med om bord i flyet.

– Som reisefolk vet, så blir alle elektroniske apparater undersøkt av sikkerhetskontrollører. Under sikkerhetskontrollen, kan kontrollørene også komme til å be eierne om å slå på strømmen på enkelte apparater, blant dem mobiltelefoner, opplyser USA transportsikkerhetsdirektorat TSA på sine nettsider søndag.

– Strømløse innretninger vil ikke tillates om bord på flyet, tilføyes det.

Også laptoper

Bærbare datamaskiner er blant apparatene sikkerhetskontrollørene kan kreve at passasjerene må slå på, sier en kilde som kjenner saken, til nyhetsbyrået Reuters.

Amerikanske myndigheter frykter at mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og annet elektronisk utstyr kan bli brukt som en bombe.

USA varslet allerede onsdag at sikkerhetstiltakene skulle skjerpes, men dette er første gang amerikanske myndigheter letter på sløret om hva det kan innebære for passasjerene i praksis.

Fra før er det kjent at smarttelefoner som Apples iPhone og Samsungs Galaxy vil bli gjenstand for ekstra sikkerhetssjekker på direkteflyginger til USA fra Europa, Midtøsten og Afrika.

Skosjekk

Flypassasjerer må også belage seg på en grundigere sjekk av sko i sikkerhetskontrollen.

Det var USAs sikkerhetsminister Jeh Johnson som sist uke instruerte TSA til å iverksette skjerpede sikkerhetstiltak ved enkelte flyplasser med direkte flyforbindelser til USA.

Det er ikke kjent hvilke flyplasser det gjelder, men det er meldt om at passasjerer på flyplasser blant annet i Storbritannia, Frankrike og Belgia opplever at telefonene deres gjennomgår en ekstra sjekk.

– Vi utveksler ferske og relevante opplysninger med våre utenlandske allierte, og vi konsulterer luftfartsindustrien, sa Johnson torsdag. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere