NA24.no

USA løfter Oslo Børs

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Positiv utvikling i verdens største økonomi gir drahjelp på børsene.

Etter en tung formiddag på Oslo Børs har utviklingen snudd en smule torsdag ettermiddag. Drahjelpen kommer fra nye nøkkeltall i USA.

Hovedindeksen ligger flatt på 335,9 poeng etter å ha vært ned omlag 1 prosent siden åpning.

Et fat nordsjøolje omsettes for 78,81 dollar fatet, ned 0,11 prosent.


Godt nytt fra USA
Klokken 14.30 norsk tid ble flere nøkkeltall lagt frem i USA. Det bidro til et løft også på Oslo Børs.

Produktiviteten utenfor jordbruket i USA steg med 9,5 prosent i tredje kvartal. Det viser oppdaterte tall fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Produktiviteten økte langt mer enn hva markedet hadde forventet på forhånd. Økonomene lå inne med et anslag der veksten var beregnet til syv prosent, viser estimater fra Dow Jones Newswire.

Torsdag ble også de ukentlige ledighetstallene offentliggjort.

Antall førstegangssøkere til dagpenger i USA falt med 20.000 til 512.000 personer i forrige uke. Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er noe bedre enn markedets forvetninger. Økonomene forventet at antallet nye søkere til dagpenger ville ende på 523.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Positivt for SAS
Flere selskaper stiger på positive resultatrapporter torsdag.

Ett av de er flyselskapet SAS, som lenge har arbeidet med å få bukt med overkapasitet, økonomisk nedgangskonjunktur og kranglevorne fagforeninger.

Torsdag la selskapet frem overraskende gode resultater for tredje kvartal, med et resultat før skatt på 114 millioner svenske kroner. Dette var bedre enn 110 millioner svenske kroner i fjor, og langt bedre enn ventede minus 403 millioner svenske kroner. Omsetningen til selskapet falt imidlertid tilbake 16,6 prosent til 11.076 millioner kroner. Årsaken til inntektsfallet er fra nedgangen i antalle passasjerer med 14,7 prosent til 6,2 millioner passasjerer i det tredje kvartalet.

Les mer:SAS overrasker

Driftsresultatet (EBIT) til SAS var bedre enn ventet i kvartalet, og endte på 259 millioner svenske kroner. Ifølge Reuters var det her ventet minus 245 millioner svenske kroner. Nettoresultatet endte på 152 millioner kroner, noe som var langt bedre enn katastroferesultatet på minus 1.986 millioner svenske kroner i samme periode i fjor.

SAS letter litt på børsen, og aksjen sendes opp 10,7 prosent til 3,82 kroner.

Skogen i medvind
Paprikonsernet Norske Skog er sammen med SAS et selskap som har hatt voldsomme nedturer.

Torsdag møtes selskapets presentasjon av tredjekvartalsrapporten positivt på Oslo Børs, til tross for selskapets mange utfordringer. I siste kvartal har selskapet tatt en nedskrivning på over 1 milliard kroner av sine eiendeler. Ellers leverer selskapet positive resultater fra driften etter store kostnadskutt, men inntektene skuffer i kvartalet.

Norske Skog fikk et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 642 millioner kroner av en omsetning på 5.033 millioner kroner i kvartalet. I samme kvartal i fjor var EBITDA-resultatet på 712 millioner kroner av en omsetning på 6.317 millioner kroner. På forhånd ventet analytikerne, ifølge TDN Finans, at EBITDA-resultat ville ende på 627 millioner kroner og at inntektene ville ende på 5.296 millioner kroner.

Det rene driftsresultatet endte på minus 872 millioner kroner i kvartalet, mens det var ventet minus 887 millioner kroner. Nettoresulttatet endte på minus 418 millioner kroner i kvartalet, mot ventede minus 226 millioner kroner.

Frykter kronen
- Resultatet er noe bedre også i dette kvartalet som følge av økte volumer og lavere kostnader. Det kraftige fallet i etterspørselen har flatet ut, men markedet er fortsatt krevende. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene av den sterke kronen, som er spesielt utfordrende for våre fabrikker i Norge, skriver konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Norske Skog stiger 13,5 prosent til 10,38 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere