NA24.no

USA med nødrentekutt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanken kuttet overraskende lånerenten palmesøndag.

I et nytt forsøk på å senke uroen i markedet besluttet den amerikanske sentralbanken sent i går kveld å gjennomføre et ekstraordinært kutt i utlånsrenten på 0,25 prosentpoeng. Dermed lyder Federal Reserves utlånsrente til bankene, diskontorenten, på 3,25 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Alvoret i kuttet må ses i lys av at sentralbanken allerede tirsdag skal ha sitt ordinære rentemøte. Der er det nå ventet at Federal Reserve kan komme til å kutte styringsrenten med et helt prosentpoeng.

Dette er første gang på nær 30 år at den amerikanske sentralbanken går til rentekutt i en helg.

Overraskelseskuttet søndag har imidlertid ikke klart å roe de asiatiske børsene, som har falt gjennom natten etter fredagens økte kreditturo i markedet. Dolalren har samtidig falt til de laveste nivåene mot japanske yen på 12 år.

Kuttet kom i kjølvannet av fredagens krise rundt USAs femte største investeringsbanke, Bear Stearns, som var nær kollaps. Bear Stearns fikk fredag nødlån av konkurrenten JPMorgan Chase med garantier fra Federal Reserve. Fed låner samtidig JPMorgan 30 milliarder dollar til rednignsaksjonen.

Etter full kurskollaps for Bear Stearns fredag så har JPMorgan i løpet av helgen lagt inn et bud på Bear Stearns på 2 dollar-aksjen. Før fredagens aksjestart lå kursen på 56 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere