NA24.no

USA om Telenors lekking av sensitive dokumenter: - Rent avtalebrudd

Telenor skal ha delt informasjon som har kommet fra det amerikanske justisdepartementet med næringsminister Monica Mæland.
Telenor skal ha delt informasjon som har kommet fra det amerikanske justisdepartementet med næringsminister Monica Mæland. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
USAs justisdepartement reagerer på at Telenor har delt etterforskningsmateriale med næringsminister Monica Mæland.

Informasjonen Telenor delte med næringsminister Monica Mæland i høst, har kommet fra det amerikanske justisdepartementet som etterforsker Vimpelcom, skriver Dagens Næringsliv i sin papirutgave (krever innlogging). 

Vimpelcom eies delvis av Telenor og er under etterforskning i flere land, deriblant Nederland og nettopp USA, fordi selskapet er børsnotert på Nasdaq-børsen. 

Amerikanerne mener ifølge DN at dokumentene som ble delt er sentrale for etterforskningen og ikke skulle deles med noen. 

Telenor skal ha fått tak i dokumentene etter informasjonutveksling og avhør i London. 

- Etterforskende myndigheter har vært opptatt av at vi ikke skal foreta oss noe som kan skade etterforskningen, sier Severin Roald, kommunikasjonssjef i Telenor. 

Han har ingen kommentar til om hvorvidt Telenor har foretatt seg noe som kan være skadelig for etterforskningen. 

Dette er Vimpelcom-saken 

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene. Den største aksjonæren er Alfa som eies av de omstridte oligarkene Mikhail Fridman og German Khan.

Telenor varslet i oktober at det vil selge seg ut av VimpelCom, mobilselskapet hvor Telenor i flere år var i strid med blant annet Friedman.

VimpelComs virksomhet i Usbekistan er under etterforskning for korrupsjon i flere land.

I tillegg til maktstriden i VimpelCom, fikk dermed Telenor korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget.

Den nå avgåtte konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelCom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Under sin behandling klarte ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å komme til bunns i saken.

Tross komiteens anstrengelser «står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart», konkluderte komiteens flertall.

Staten eier nær 54 prosent av Telenor.

Kilde: NTB 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere