NA24.no

USA senker verdens børser

Nikkei, Asia1
Nikkei, Asia1 Foto: YOSHIKAZU TSUNO (Scanpix)
Sist oppdatert:
Svake tall gir surt klima i aksjemarkedene.

En serie svake makrotall fra USA torsdag sendte amerikanske aksjer ned, og den dystre stemningen har fortsatt i Asia fredag.

I USA falt S&P 500-indeksen torsdag 1,7 prosent til 1.076 poeng. Fredag endte Japans Nikkei 225-indeks ned 2 prosent til 9.179. Også andre viktige markeder i Asia har falt.

Fra USA kommer det nå klare indikasjoner på at den gryende oppgangen det siste året er i ferd med å miste farten.

Skuffende tall
Torsdag kom det først tall som viste at en halv million amerikanere den siste uken stilte seg i køen for å få ledighetstrygd. Dette er det høyeste tallet siden november i fjor, og klart svakere enn ventet.

Les mer: Kalddusj for Obama

En lokal indeks for aktiviteten i næringslivet, utarbeidet av sentralbankens avdeling i Philadelphia, viste en verdi på minus 7,7 poeng for august. Et minustall indikerer fallende aktivitet. Dette var klart skuffende. I juli var tallet pluss 5,1 poeng, og markedet hadde jevnt over ventet en liten fremgang til pluss 7,5 i august, ifølge Briefing.com.

Heller ikke de såkalte ledende indikatorene, som er en sammensetning av ulike økonomiske indikatorer som er ment å vise utviklingen fremover, gledet markedet. Indikatorene viste en økning fra juni til juli på 0,1 prosent, men snittforventningen i markedet var en økning på 0,2 prosent, ifølge Briefing.com.

- Utsiktene for økonomien for de kommende kvartalene, med mangelen på sysselsettingsvekst, er svært usikre, sier markedsstrateg Michael Sheldon i RDM Financial Group til Marketwatch.com.

Lave renter
Usikkerheten gjør at investorene flytter penger fra aksjer til statsobligasjoner, som forutsettes å være tryggere. Når flere vil kjøpe obligasjoner, stiger prisen på obligasjonene, og det medfører at renten man får ved å sitte på obligasjonene faller.

Torsdag falt renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner fra allerede lave 2,63 prosent til 2,57 prosent. I løpet av dagen var renten på det laveste nivået siden mars 2009, da krisen i finansmarkedene fortsatt var akutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere