NA24.no


Oslo Børs falt sammen med globale børser på skuffende amerikanske jobbtall fredag.
Oslo Børs falt sammen med globale børser på skuffende amerikanske jobbtall fredag. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

USA-smell for Oslo Børs

Sist oppdatert:
Skuffende amerikanske jobbtall senket verdens børser.

Skuffende amerikanske arbeidsmarkedstall preget verdens børser fredag ettermiddag.

Tallene, også kjent som månedens viktigste, viste langt lavere sysselsettingsvekst enn forventet, noe som sendte aksjer utforbakke, lange amerikanske renter ned, mens dollaren svekket seg.

Oslo Børs ble dratt med i nedgangen, og ved stengetid var hovedindeksen ned 0,79 prosent til 581,48 poeng. Børsene i Europa falt tilsvarende, samtidig som amerikanske aksjeindekser ramler opp mot 1,2 prosent.

I oljemarkedet falt prisen på nordsjøolje 1,2 prosent gjennom dagen, til 47,2 dollar per fat.

Her hjemme ledet oljerelaterte aksjer an i nedgangen. Tungvekteren Statoil var ned 0,5 prosent, riggselskapet Seadrill ramlet 4 prosent, mens oljeserviceindeksen falt 2,8 prosent.

Kan utsette renteoppgangen
Den offisielle amerikanske arbeidsmarkedsrapporten viste at det ble skapt 142. 000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket i september, mens jobbveksten i august ble kraftig nedrevidert til 136.000.

Samlet ble jobbveksten i juli og august nedrevidert med 59.000. På forhånd var det ifølge Dow Jones Newswires ventet 200.000 nye jobber i september.

En separat undersøkelse viser at arbeidsledighetsraten holdt seg stabil på 5,1 prosent.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier tallene kom inn mye lavere enn ventet og peker i tillegg på den betydelige nedrevideringen for de to foregående månedene.

- I tillegg var timelønningene uendret, både for måneden og årsveksten. Det er lite i disse tallene som peker mot lønnspress i arbeidsmarkedet. Utviklingen støtter beslutningen til Fed om at det var riktig å avvente litt. Disse tallene peker i retning av oppgangen i rentene kan komme senere. Sjansen for en renteøkning i år er litt dempet, sier Aamdal til Nettavisen Stocklink.

- Vi har sett svake tall fra industrien i det siste. Det henger sammen med litt svakere vekst ute, spesielt i Kina, og sterkere dollar, sier Aamdal.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere