NA24.no

USA snur opp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Aksjene i New York har karet seg i pluss etter en liten stund i minus.

Boligsalget i USA kom inn over forventningene og er med på å dra opp stemningen på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones blir løftet 0,35 prosent til 12.424,41 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite stiger 0,40 prosent til 2.312,51 poeng. Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,17 prosent til 1.355,35 poeng.

Boligsalg i sentrum
Salget av brukte boliger falt med 0,4 prosent til 4,89 millioner i januar. Det viser ferske tall fra National Association of Realtors. Ifølge Bloomberg News var det ventet at bruktboligsalget ville falle til 4,84 millioner i årlig salgstakt. Ved utgangen av januar var det nok brukte boliger til salg til å dekke 10,3 månder med tilbud. Samtidig ble desembertallene revidert opp til et salg av brukte boliger på 4,91 millioner i årlig salgstakt fra opprinnelige meldte 4,89 millioner.

Snittprisen på de solgte boligene var på 201.100 dollar i januar. Det er ned 4,6 prosent fra 210.900 dollar i januar 2007. Sammenlignet med desember har boligprisene falt fra 207.000 dollar. Fallende priser er med på å holde potensielle kjøpere unna siden kjøperne venter at boligene skal bli stadig billigere.

På kjøpern
I helgen avslørte Electronic Arts at de har lagt inn et frivillig bud på å kjøpe alle aksjene i spillutvikleren Take-Two. Budet er det andre på kort tid og er på 2 milliarder dollar. Produsenten bak spillsuksessen Grand Theft Auto har likevel avslått budet.

Det private investeringsselskapet Hellman & Friedman kjøper fotobyrået Getty Image for 2,4 milliarder dollar. Det tilsvarer 34 dollar per aksje og inneholder en premie på nærmere 31 prosent i forhold til sluttkursen fredag på 24,45 dollar per aksje.

Meglerhuset Deutsche Bank frykter at nedgangskonjunkturen i den amerikanske økonomien kan ramme bilindustrien langt mer enn tidligere antatt. Nedgangsperioden kan bli dypere og få større ringvirkningen på viljen til å kjøpe biler. Det gjør at Deutsche Bank kutter anbefalingen på blant annet General Motors til hold fra kjøp. Aksjen faller 2,8 prosent.

Oppgang i råvaremarkedet
I råvaremarkedet er det bred oppgang. Gullprisen jager nå rekordnivåene fra forrige uke og er nå bare 50 dollar per unse å nå det historiske nivået 1.000 dollar per unse. Så langt i år har gullprisen steget 14 prosent og i forrige uke ble det en prisrekord på 953,91 dollar per unse. Oppgangen kom etter at dollaren falt mot det laveste nivået mot euroen på tre uker.

Tyrkias innrykk i Nord-Irak på jakt etter kurdiske opprørere er med på å sende oljeprisen oppover. Samtidig er det usikkerhet knyttet til det som skjer i Iran. Det internasjonale atomenergibyrået er straks klar med en ny rapport knyttet til Irans svært omstridte atomprogram. På råvarebørsen i New York stiger aprilkontraktene på den amerikanske lettoljen, WTI, holder seg på nivåene rundt 98,50 dollar fatet, men var tidligere svært nære å passere 100 dollargrensen igjen.

USAs største
Visa har tenkt til å gjennomføre et spredningssalg i forbindelse med en forestående børsnotering.

Verdens største tilbyder av betalingskort kommer til å forlange mellom 37 og 42 dollar per aksje i forbindelse med aksjesalget. Totalt skal det selges 406 millioner aksjer og det gjør at Visa kan vente å få inn hele 17 milliarder dollar i forbindelse med nedsalget.

Ifølge Bloomberg har det blitt gjennomført spredningssalg for 12 milliarder dollar så langt i år. Dette er fordelt på 97 selskaper og ligger 43 prosent under nivået på samme periode året før. Det er bankene som nå selger Visa-aksjer. Totalt er det snakk om 15 banker med JPMorgan Chase, Goldman Sachs og Bank of America Corp i spissen. Formålet er at aksjen skal noteres på New York Stock Exchange.

Spekulasjonene om at det finansielle obligasjonsforsikringsselskapet Ambac snarlig kan få på plass en løsning på kapitalbehovet fortsetter mandag. Ifølge Reuters kan det komme en avklaring fra bankene allerede mandag eller tirsdag denne uken. Den finansielle situasjonen til Ambac har samme med flere av de andre såkalte «monoline»-selskapene vært gjenstand for stor frykt i finansmarkedene. De kriserammede obligasjonsforsikringsselskapene arbeider med å finne en løsning på sine problemer for å unngå tapet av topp kredittrating.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere