*Nettavisen* Økonomi.

USA starter positivt

Frisk opptur på børsene.

11.02.09 15:44

Investorene i New York har fått en langt bedre start på dagen enn hva tilfellet var tirsdag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Den brede S&P 500-indeksen sendes opp 0,90 prosent til 834,58 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite løftes 0,82 prosent til 1.537,19 poeng, mens industriindeksen Dow Jones klatrer opp 0,89 prosent til 7.959,29 poeng.

Tirsdag opplevde Wall Street sitt største fall siden president Obama ble innsatt.

Venter på Obama
Senatet i USA vedtok tirsdag som ventet president Barack Obamas stimuleringsplan til over 800 milliarder dollar. Men uklare signaler om en gigantisk redningspakke for bankene fikk amerikanske bankaksjer til å stupe.

Tirsdag sa finansminister Timothy Geithner at de nå jobber med å snekre sammen en bankpakke som innebærer å bruke opp til 1 billion dollar på sammen med private investorer for å avlaste banker med dårlige lån, samt ytterligere 1 milliard dollar for å få sparket i gang kredittgivningen. Skepsis til om planen i det hele tatt vil virke etter hensikten sendte markedet og bankaksjene rett i dørken. Bank of America og Citigroups aksjekurser falt mer enn 15 prosent.

Investorer ble frustrert av mange på opplysninger om hvordan myndighetene vil rense bankenes for råtne eiendeler.

- Markedet ledes lavere fordi det ikke finnes tillit. Etter «Geithner-massakren» tror jeg det er liten sannsynlighet for at markedet skal snu på kort sikt. Planen for finansiell stabilitet inneholdt ikke noe nytt. Det er fortsatt store spørsmål ubesvart rundt bankenes råtne eiendeler, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners i New York til Reuters.

HTML EMBED

Handelsbalansen i USA viser et underskudd på 39,93 millioner dollar i desember. Det er en nedgang fra 41,58 milliarder dollar i november. Det er det laveste siden februar 2003. Økonomiene ventet ifølge Dow Jones Newswire at underskuddet skulle bli redusert til 35,04 milliarder dollar. I løpet av den siste måneden av 2008 falt eksporten med 6 prosent til 133,80 milliarder, mens importen falt 5,5 prosent til 173,73 milliarder dollar.

Les mer: Større handelslekkasje enn ventet

Svakere resultater
Produsenten av de populære blackberry-telefonene, Research in Motion har sendt ut et resultatvarsel. Selskapet venter at resultatet per aksje vil havne i den nedre delen av intervallet som ble gitt tidligere. Samtidig ser de at driftsinntektene vil havne midt i intervallet de har anslått tidligere, skriver Marketwatch. Aksjen faller 11 prosent.

Brikkeprodusenten Nvidia la tirsdag kveld frem et resultat som viser et tap på 147,7 millioner dollar eller 27 cents per aksje. Det er en markant forverring sammenlignet med 257 millioner dollar eller 42 cents per aksje i overskudd i fjerde kvartal året før. Samtidig ble omsetningen redusert med hele 60 prosent til 481 millioner dollar.

Justert for enkelt poster ville tapet blitt på 18 cents per aksje i perioden, mens analytikerne ventet ifølge FactSet Research at tapet ville bli på 12 cents per aksje.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.