NA24.no

USA starter seddelpressen

Foto: BAY ISMOYO (Scanpix)
Sist oppdatert:
Amerikanerne trenger flere økonomiske støttetiltak.

Problemene i amerikansk økonomi, får den amerikanske sentralbanken til å øke støtte tiltakene. Denne høsten har nemlig vist at ikke alt går på skinner med økonomien i Obamas USA.

Onsdag bestemte den amerikanske sentralbanken, med sjefen Ben Bernanke i spissen, å kjøpe langsiktige statspapirer for 600 milliarder dollar. Han håper dette vil føre til økt aktivitet i den amerikanske økonomien, særlig etter at størrelsen på støttetiltakene ble større enn ventet. Kjøpene vil bli gjort med 75 milliarder dollar i måneden til slutten av andre kvartal 2011.

Brukt opp renteverktøyet
Tiltaket til den amerikanske sentralbanken kommer som en konsekvens av at bankens vanlige verktøy ikke virker lenger. Sentralbanker bruker vanligvis renten som en regulator for å styre temperaturen i økonomien. Med en rente på mellom 1 og 0 til 0,25 prosent, er det altså mulig å sette renten lavere.

Derfor har ekspertene ventet at Ben Bernanke ville sette i gang seddelpressen. Det ble altså resultatet onsdag.

På rentemøtet onsdag ble det også klart at den amerikanske styringsrenten ble holdt mellom 1 og 0 til 0,25 prosent.

Slet med plussen
Den umiddelbare reaksjonen på Wall Street var blandet etter meldingen fra Ben Bernanke & Co. Alle de ledende aksjeindeksene slet med å holde seg i pluss, etter å ha vært opp i forkanten av rentebeskjeden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere